MIHAI TATULICI: „Acțiunea Bucovina curată se adresează onoarei cetățenilor”

În perioada 27 septembrie 2023 – 2 octombrie 2023, Asociația România prinde rădăcini și AQUA Carpatica organizeză în județul Suceava, în localitățile Vatra Dornei, Rădăuți, Putna, Gura Humorului și Suceava, prima etapă din Acțiunea Bucovina Curată. Scriitorul Mihai Tatulici și editura Școala ardeleană vor organiza lansarea volumului de nuvele „Vin râmele”. Cartea va fi oferită tuturor celor care vor accepta să adere voluntar la Acțiunea Bucovina curată. La evenimente participă: Prof. Univ. Dr. Ioan Cristescu, Directorul Muzeului Literaturii Române, George Vasile Dâncu, Directorul Editurii Școala ardeleană, Emil Hurezeanu, scriitor, ambasadorul României în Austria, Cornel Nistorescu, director Cotidianul, Mirel Curea, prim-redactor șef adj. Evenimentul zilei,  Sorin Freciu, Director Money.ro, Lucian Bondoc, avocat, Baroul București, Ticu Alexe, director Studio Video Art.

Calendarul evenimentelor:

Suceava, 30 septembrie 2023, ora 16.00, Aula Universității din Suceava

Putna, 1 octombrie, ora 11.00, Căminul Cultural Ștefan cel Mare”

Gura Humorului, 2 octombrie, ora 16.00, Centrul Cultural al orașului

Detalii: actiuneabucovinacurata.ro

Money.ro l-a descusut pe Mihai Tatlulici în legătură cu acest demers, dar și cu planurile sale în peisajul media.

– Credeți că misiunea cărții „Vin râmele” pe care ați relansat-o de curând și la București este nu doar să facă curat în societate, ci și în natura înconjurătoare.
E destul de complicat să leg conținutul cărții de acțiunea „Bucovina curată”. Cred că mecanismul în sine poate fi slujit de un dar – cultural, în principiu – care se adresează onoarei celor care îl primesc. Practic, eu astept un serviciu de întoarcere a acestei dărnicii. Noi dăm un cadou, dăm o carte gratis și așteptăm un tip de atitudine față de obligațiile noastre de a păstra natura și comunitatea curate.

– Ce vă propuneți cu acest proiect? Un proiect care se desfășoară pe 5 ani.
Îmi propun să fie, în primul rând, un exercițiu de tenacitate. Eu cred că nu este ușor. Proiectul – cel puțin în varianta lui originală, norvegiană, se adresează onoarei cetățenilor. Onoarei! Ceea ce este destul de complicat, nu știu care va fi reacția. Și eu cred că bucovinenii sunt, în general, niște cetățeni onorabili. Dar nu știu ce procent de onorabilitate au. Știu însă că Bucovina este la fel de murdară precum celelalte județe ale țării – și asta este grav! Istoria lor recentă consemna, la 1900, că Bucovina era provincia cea mai curată din toate cele locuite de români. Deci prima etapă a acestei dorințe este să ne întoarcem la nivelul când eram subjugați de habsburgi, dar aveam o Bucovina curată. Avem acum avantajul de a fi liberi. Eh, ce facem cu avantajul ăsta?!

– De ce atenția Dvs. se îndreaptă către această zonă?
În 3 iulie 1948, în satul Frătăuții Vechi din Bucovina s-a năascut subsemnatul. Acesta este principalul motiv! Ăla e pământul din care vin eu, aceasta este zona în care eu am crescut până am terminat liceul. Deci eu sunt legat de Bucovina foarte profund. E drept că în ultimii ani am cam evitat-o, dar nu din cauza Bucovinei, ci din cauza conducătorilor Bucovinei. Dar… mă rog…

– Să înțelegem că acum v-ați reparat relațiile și cu oamenii, nu doar cu locurile?
Nu cu oamenii… cu oamenii nu am fost niciodată certat…

– Cu oamenii de la putere.
Nu, cu ăștia eu nu am cum să mă repar, în veci. Deci cu oamenii de la putere, adio reparații vreodată. Nu! Fac o campanie susținută de Aqua Carpatica pentru oamenii din Bucovina și cu oamenii din Bucovina. Și, în afară de ajutorul pentru organizare, pe care deja l-am primit de la majoritatea localităților, nu am nevoie de nimic de la cei de la putere, decat să facă ceea ce trebuie pentru comunitățile lor. Fără să am mari speranțe că or să și facă…

– Proiectul se bazează pe fonduri europene?
Nu.

– Deci este un demers privat al celor de la Aqua Carpatica.
Exact. Și al asociației mele, România prinde rădăcini.

– Cum v-ați întâlnit cu Aqua Carpatica pentru această idee? Cine pe cine a curtat?
Noi am visat că Bucovina poate deveni curată, iar ei au visat că cea mai curată apă din lume e scoasă din zona Bucovinei. Și atunci ne-am întâlnit în acest proiect, pe acest subiect comun. Ceea ce mi-a plăcut foarte mult!

– Spuneați că nici măcar nu vă propuneți să vă împăcați cu oamenii puterii. Totuși Dvs. sunteți un nume cu putere, de vreme ce a fost nevoie doar să prezentați o idee și ea să se și întâmple. Sunteți foarte discret, în ultima vreme, cu aparițiile în media. Declinați invitațiile televiziunilor. Cum veți sprijini acest proiect în calitate de ambassador al său? Veți reîncepe să apăreți și la televizoarele românilor?
Nu, nu intenționez asta și nici nu simt nevoia. Așa, din când în când, mai apar – depinde de moderatorul discuției. Dar nu intenționez să mă promovez pe mine. Sper ca proiectul să se promoveze pe el însuși. Adică să devină o mașinărie cu un asemenea nivel de eficiență încât oamenii să își promoveze singuri succesul.

– La eveniment și-au anunțat prezența nume interesante, cum ar fi Dl. Emil Hurezeanu – vorbim deja despre un ambasador! Vin oameni importanți din media – Cornel Nistorescu, Mirel Curea, Sorin Freciu. Aveți și oameni din zona avocaturii – Lucian Bondoc… Aceste personalități vin pentru prezentarea de carte sau vă sunt alături și în proiectul care înseamnă mai mult decat o lansare de volum?
Și-și. Și ei cred că idealurile noastre se pot înfăptui, dacă esti serios. Și ei cred că un gest făcut către noblețe și care trebuie să întoarcă noblețea încă se poate face în România. Și nu a fost ușor să îi adun – Domnul Hurezeanu, de exemplu, din pricina programului său hiperîncărcat de la Viena unde se tot străduiește să ne bage în Schengen… ne va fi alături prin teleconferință.

– Dar, până la urmă, reușește să ne bage în Schengen?
Nu știu, asta nu știu pentru că nu depinde numai de el. Revenind, oamenii se adună greu, mai ales cei care au multe responsabilități publice. Dar eu mă bucur că rimează împreună cu inițiatorii la această idee. Și cel mai mult mă motivează faptul că există posibilitatea reală să reușim.

– Ce putem face noi, cetățenii de rând?
Să faceți același lucru: adică să vă cumpărați singuri o carte, că nu vă dă nimeni pe gratis ca în proiectul meu și să vă luați angajamentul de conștiință că nu mai aruncați gunoaie în locuri nepermise, niciodată în viața Dvs… Acesta este angajamentul pe care îl semnează cititorul din Bucovina care primește cartea pe gratis. Și e un angajament de onoare! Nu-l caută nimeni, nu-l urmărește nimeni, nu-l verifică nimeni… E el, cu conștiința lui. Credeți că avem destulă onoare să ne ținem de cuvânt?

– Rămâne o întrebare retorică… Domnule Tatulici, v-ați apropiat de zona Bucovinei datorită faptului că aveti rădăcinile acolo. Până la urmă, în prezent locuiți în Sectorul 1 al Capitalei. Cum faceți, cum facem să fie curat și în București?
(N.R.: Râde!)
Asta e imposibil!Să știți că eu nu sunt foarte bătrân, dar am destulă înțelepciune să nu mă apuc de proiecte care nu pot reuși. Deci eu nu pot să apuc să îmi imaginez că în București se poate face curățenie în 5 ani. Nici gând!

– Vorbim despre toată Capitala sau despre sectorul în care locuiți?
Și de Sector, și de toată Capitala! Mai degrabă se face curat în Bucovina, unde sunt 650.000 de locuitori care, ca să nu se facî de rușine, probabil că vor intra în acest sistem de răspundere social. Dar în București… nici gând! În București îți trebuie 25 de ani să reușești! Și nici nu văd vreun nebun să înceapă campania asta în București!

– Ce mai faceți, altfel?
Scriu cărți, fac proiecte europene și joc golf, din când în când.  

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed