Miliardele atrase de Finanţe nu vor afecta cursul de schimb, spun specialiştii (VIDEO)

0

„Este o veste bună. Chiar dacă unii analişti şi dealeri din banci aşteptau o dobândă mai mică, dată fiind suprasubscrierea, este o veste bună. Aceşti bani sunt într-un fel dedicaţi de BNR când a redus rezervele minime obligatorii în valuta. La costul riscului României pe pieţele internaţionale, o emisiune  de euroobligaţiuni pe pieţele internaţionale ar fi fost clar mult mai scumpa”, a explicat analistul economic Radu Limpede.

„Efectul net asupra sistemului financiar bancar este că se introduc nişte lei în piaţă. O parte din masa monetară va fi sterilizată temporar de BNR, iar o parte va fi sterilizată definitiv. Euro care vin în piaţă se întorc la BNR. Pe net, ceea ce se întâmplă este o injecţie de lei în piaţă. Dacă leii ar rămâne în piaţă, presiunile ar fi mai degrabă de depreciere. Cred că impactul asupra cursului va fi neglijabil„, este de părere economistul şef Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.

Citeşte şi Mai au băncile bani pentru creditare după ce au alimentat bugetul cu 1,4 mld euro?

Cele 13 bănci participante la licitaţie s-au arătat dispuse să ofere chiar 1,76 miliarde de euro ministerului, în condiţiile în care emisiunea de titluri de stat este scadentă peste 3 ani, iar dobânda plătită este de 4,25%. Este a treia emisiune de tiluri în valută de pe piaţa internă din acest an şi aduce suma totală împrumutată de Finanţe în euro la 2,6 miliarde. Analiştii se aşteaptă ca statul să facă noi emisuni până la sfârşitul anului pentru a acoperi nevoia de finanţare a bugetului în lipsa banilor de la FMI şi Comisia Europeană, estimată la 4 miliarde de euro.

În plus, ministerul de Finanţe ar putea contracta în decembrie şi un nou imprumut de tip club loan de la bănci, în valoare de jumătate de miliard de euro. Informaţia a fost confirmată de preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen. De altfel, tot mai mulţi bancheri au spus în ultima perioadă că există lichiditate suficientă în piaţă după ce Banca Naţională a redus rezervele minime obligatorii, mai ales în euro. Cele mai importante bănci şi-au condiţionat menţinerea expunerii pe România de oferta de instrumente de investiţii. Totuşi, investiţiile în titluri de stat nu sunt complet lipsite de risc. Un exemplu a fost dat de preşedintele CEC, Radu Gheţea care spunea că banca pe care o conduce a fost nevoită să-şi facă provizioane anul trecut din cauza evoluţiilor nefavorabile din piaţa hârtiilor guvernamentale.

Pentru a fi mai aproape de tine, MONEY.ro a eliminat obligativitatea înregistrării pe site pentru comentarii. Acum îţi poţi exprima opiniile pe portalul MONEY.ro mult mai uşor. Comenteaza şi tu!