Ministerul Economiei a semnat contractul de intermediere a ofertei de vânzare a 15% din Transelectrica

0

„Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a semnat azi (14 noiembrie, n.r.) contractul de intermediere cu Sindicatul de Intermediere constituit din Banca Comercială Română S.A., SSIF Intercapital Invest S.A. şi Swiss Capital S.A., ofertant selectat pentru intermedierea Ofertei Publice Secundare de vânzare de acţiuni a unui pachet de acţiuni de 15% emise de Compania Naţională de Transport Energie Electrică Transelectrica S.A. Bucureşti, derulată de către Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie”, se arată într-un comunicat al MECMA.

În perioada imediat următoare vor fi demarate serviciile financiare şi de consultanţă necesare pregătirii şi derulării ofertei publice secundare de vânzare de acţiuni la Compania Naţională de Transelectrica.

Transportatorul naţional de electricitate Transelectrica a înregistrat în primele nouă luni din acest an un profit net de 153,47 milioane lei, în creştere de peste 29 ori faţă de cel din perioada similară din anul trecut, de 5,18 milioane lei.

În primul semestru din acest an, Transelectrica raportase un profit net de 178,63 milioane lei.

Compania a realizat în perioada ianuarie-septembrie o cifră netă de afaceri de 1,95 miliarde lei, în creştere cu 7,7% faţă de afacerile din aceeaşi perioadă a anului trecut, de 1,81 miliarde lei. Veniturile totale ale Transelectrica s-au ridicat în perioada analizată la 2,08 miliarde lei, cu 7,8% mai mult decât veniturile totale din primele nouă luni ale anului trecut, de 1,93 miliarde lei. Cheltuielile companiei au scăzut în primele nouă luni cu 1,5%, de la 1,92 miliarde de lei la 1,89 miliarde de lei.

Datoriile pe termen scurt ale companiei se ridicau la 30 septembrie 2011 la 551,16 milioane lei, iar cele pe termen lung la 1,13 miliarde lei.

Transelectrica este Operatorul de Transport şi de Sistem din România care gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport care cuprinde 78 staţii electrice de transformare, cu o capacitate de circa 35.000 MVA, şi 9.028 km de linii electrice aeriene de 110/220, 400kV şi 750 kV, aflate în gestiunea a opt sucursale de transport.

Acţionarul majoritar al companiei este Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.