Miniştrii de finanţe UE s-au despărţit fără a ajunge la un acord cu privire la bănci

0

„Ne vom reîntâlni miercuri”, a anunţat ministrul francez de finanţe, Pierre Moscovici, după întrunirea de 18 ore ce a avut loc la Luxembourg. El a adăugat însă că discuţiile au progresat „în proporţie de 90%” şi a precizat că miniştrii de finanţe „sunt gata să ajungă la un acord”.

 

Miniştrii europeni de finanţe trebuie să se pună de acord asupra regulilor comune pentru a lichida băncile cu probleme, fără a apela la contribuabili.

 

Ei au determinat deja cine trebuie să bage mâna în buzunar atunci când o bancă trebuie salvată sau lichidată, şi în ce ordine trebuie suportate aceste cheltuieli: acţionarii băncii vor fi primii care vor suporta pierderi în cazul falimentului, apoi creditorii urmaţi de deţinătorii de obligaţiuni şi la final deponenţii cu sume mai mari de 100.000 de euro în cont.

 

Preşedinţia irlandeză a UE nu a reuşit să reconcilieze complet punctele de vedere divergente ale celor două tabere în care sunt împărţite ţările europene: Suedia, Marea Britanie, Franţa şi Italia susţin că ţările ar trebui să dispună de mai multă flexibilitate de la caz la caz atunci când este vorba de luarea unor decizii cu privire la închiderea băncilor. Însă Germania, Olanda, Austria şi Finlanda vor ca regulile să fie cât mai stricte şi să se aplice în mod uniform în toate cele 27 de ţări membre UE, pentru a limita incertitudinile care ar putea să-i îndepărteze pe investitori şi deponenţi