Miniştrii Finanţelor şi Muncii au invitat sindicatele şi patronatele la discuţii

0
Consiliul Economic şi Social a informat, marţi, Guvernul cu privire la poziţia membrilor exprimată luni în plen. Ca urmare a acestei poziţii, sindicatele şi patronatele au fost chemate, marţi, la discuţii, la Ministerul Finanţelor, cu miniştrii Mihai Şeitan şi Sebastian Vlădescu, a declarat preşedintele CES, Florian Costache.

Consiliul Economic şi Social (CES) a trimis Guvernului, la solicitarea sindicatelor şi patronatelor, o solicitare de redactare a unei noi scrisori pentru Fondul Monetar Internaţional, în care să fie incluse măsurile propuse de cele două părţi.

Atât sindicatele, cât şi patronatele au cerut începerea de urgenţă a discuţiilor cu partea guvernamentală, pentru redactarea unui nou text, care să fie discutat în CES şi înaintat Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a precizat, luni, în plenul CES, că scrisoarea către FMI ar trebui trimisă săptămâna viitoare, pentru a primi cea de-a cincea tranşă din împrumut la sfârşitul lunii iunie.

Preşedintele „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, la finalul şedinţei CES, că nu s-a ajuns la niciun consens în discuţiile de luni şi că îl bucură faptul că există o disponibilitate exprimată de ministrul Sebastian Vlădescu pentru a fi redactată scrisoarea într-o săptămână, putându-se astfel susţine noul text de către partenerii sociali care să convingă FMI pentru un nou acord legat de condiţiile de echilibrare a bugetului pe 2010.

Sindicatele vor începe „un război de uzură” cu Guvernul dacă acesta va adopta scrisoarea de intenţie cu FMI în forma actuală, vor declanşa greva generală şi vor cere demisia Executivului, a declarat luni preşedintele „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu.

„Dacă vor adopta scrisoarea aşa cum este acum vom începe un război de uzură. Vom cere demisia guvernului şi vom declanşa greva generală. Ştim că situaţia este gravă, dar nu suntem de acord să plătească numai unii. Vrem o soluţie de compromis”, a spus Hossu.

Doar cei 15 membri ai Guvernului au votat pentru avizarea favorabilă a scrisorii. Cei 15 membri de sindicat au votat pentru aviz nefavorabil, iar partea patronală a votat pentru aviz favorabil al scrisorii, dar cu modificări. Astfel, s-a ajuns în situaţia în care nu există un aviz, favorabil sau nefavorabil.

În urma negocierilor cu FMI, autorităţile de la Bucureşti au propus, ca măsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi o scădere masivă a subvenţiilor, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.

Măsurile, anunţate în 6 mai de preşedintele Traian Băsescu, au fost contestate de sindicalişti.

După două runde de discuţii cu sindicatele, la Palatul Cotroceni şi la Parlament, s-a decis ca scrisoarea de intenţie către FMI să fie reanalizată în Consiliul Economic şi Social şi să nu fie adoptată de Guvern decât cu avizul CES.