Ministrul Agriculturii: Programul Cornul şi laptele va continua

0

„Programul Cornul şi laptele va continua. Analizăm în paralel posibilitatea de a orienta mult mai bine produsele respective, dar, până când nu vom avea o concluzie, programul va continua fără nicio problemă”, a spus oficialul.

 

Referindu-se la declaraţiile premierului, Daniel Constantin a explicat că, de fapt, sensul celor spuse de acesta constă într-o redefinire a acestui program, astfel încât fiecare copil care are nevoie va primi produsele.

 

„Sensul celor spuse de primul ministru la momentul acela a fost de redefinire a acestui program, astfel încât să ne asigurăm că fiecare copil care are nevoie primeşte produsele respective şi să nu facem exces în zonele în care nu se consumă acele produse pentru că sunt şi cazuri în care anumite produse nu se consumă şi se aruncă. Este păcat şi cred că avem destui copii şi destui oameni nevoiaşi care au nevoie să primească toate produsele din acest program”, a subliniat ministrul.

 

Potrivit acestuia, în derularea acestui program sunt implicate şi fonduri europene, pe lângă contribuţia bugetului de stat, iar destinaţia banilor de la Uniunea Europeană nu poate fi schimbată.

 

„Aici este o contribuţie importantă şi a banilor europeni. Numai pe zona de lapte, în 2013, cred că vor fi 10 milioane de euro. În 2008 a fost vorba doar un milion de euro. A crescut gradual. Dar este şi o puternică contribuţie de la bugetul de stat. Nu cred că putem schimba destinaţia banilor europeni şi nici nu avem o intenţie în sensul ăsta. Destinaţia banilor de la bugetul de stat se poate schimba, dar nu cred că există o intenţie în acest sens”, a adăugat el.

 

Constantin a mai spus că principalul minister implicat în derularea acestui program este cel al Administraţiei, în timp ce Ministerul Agriculturii, prin Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), atrage fondurile europene pentru laptele şcolar.

 

Premierul Victor Ponta a anunţat, pe 19 martie, că intenţionează să iniţieze modificarea programului „Laptele şi cornul”, motivând că „partea bună a acestuia s-a epuizat”.

 

„Vreau aceiaşi bani să încercăm să-i folosim la ceva mai util, de exemplu, la after-school, pentru că, în acest moment, sunt copii care într-adevăr au nevoie, şi vin la şcoală şi este bine pentru părinţi – vorbesc de cei din familii modeste -, unde programul îşi atinge scopul, şi sunt foarte mulţi copii care nu mănâncă nici cornul respectiv, nici nu beau laptele, îl aruncă, îl irosim absolut degeaba. Un program mai ţintit pentru cei care au nevoie de ajutor, cum este cel de after-school. Sunt părinţi care îşi iau copiii acasă şi sunt părinţi care stau la serviciu până târziu şi nu au ce să facă cu copilul, or, exact aceiaşi bani putem să-i folosim mult mai bine”, a declarat, atunci, Ponta.

 

El a explicat că sunt zece ani de când funcţionează acest program şi că intenţionează modificarea acestuia deoarece „partea lui bună s-a epuizat şi acum multe zone aruncă banii degeaba”.

 

„O să facem o evaluare, pentru că orice asemenea program poate fi făcut începând cu anul şcolar care începe în toamnă”, a completat Ponta.