Ministrul justiţiei, Raluca Prună: Nimic nu e schimbat în lupta anticorupţie

0
Ministrul justiţiei, Raluca Prună: Nimic nu e schimbat în lupta anticorupţie

“Decizia de ieri a Curţii e o decizie de interpretare care nu necesită niciun fel de schimbare legislativă. Personal, salut această decizie care clarfică, în sensul de a prelua exact ceea ce există în Convenţia Naţiunilor Unite, Convenţia de la Merida pe care România a semnat-o şi a ratificat-o”, a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună, prezentă la recepţia organizată de Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, de Ziua Reginei.

 

Ministrul a mai spus că nu crede că este ceva schimbat în materie de anticorupţie, dar că aşteaptă să vadă şi motivarea deciziei CCR.

 

“Acum aşteptăm să vedem motivarea, dar, pentru moment, cred că nimic nu este schimbat în ceea ce cunoaştem în materie de luptă anticorupţie”, a mai spus Prună.

 

Miercuri, judecătorii Curţii Constituţionale au decis că art. 297 din Codul Penal privind abuzul în serviciu este constituţional, cu condiţia ca prin sintagma “în mod defectuos” să se înţeleagă “prin încălcarea legii”.

 

Decizia Curţii Constituţionale privind abuzul în serviciu este una de interpretare, pentru judecători şi procurori, Parlamentul nefiind obligat să modifice articolele respective, a declarat pentru MEDIAFAX unul dintre judecătorii CCR.

 

”Este o decizie de interpretare. Acest lucru înseamnă că Parlamentul nu este obligat să modifice articolele respective, ci este o interpretare pentru judecători şi procurori”, a explicat unul dintre membrii Curţii pentru MEDIAFAX.

 

”Decizia noastră se aplică pentru viitor, de la data publicării. Abuzul în serviciu rămâne, dar rămâne definit cu această menţiune, ‘prin încălcarea legii’ ”, a mai adăugat el.

 

Articolul articolul 297 din Codul Penal prevede că ”fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.