Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Lucian Bode şi ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloş participă joi la videoconferinţa News.ro „RoInvest”

Videoconferinţa va fi transmisă de televiziunea Profit.ro TV, pe pagina şi pe pagina de .

Stadiul actual al investiţiilor, cum au fost afectate de criza Covid-19, programul guvernamental de relansare economică, perspectivele în viitorul apropiat şi ce trebuie făcut pentru creşterea investiţiilor vor fi temele principale pe care cei doi miniştri le vor aborda alături de Rozalia PAL – Country and Financial Sector Analysis, Economics Department at the European Investment Bank, Liviu ROGOJINARU – Secretar de Stat pentru Mediul de Afaceri în Ministerul Economiei, Ramona J URUBIŢĂ – Preşedintele Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Cristian PĂUN – Preşedinte CA FNGCIMM, Rudolf V IZENTAL – CEO, Fondator, ROCA Investments, Cristian N ACU – Senior country officer pentru România şi Republica Moldova al International Finance Corporation, World Bank, Ionuţ SIMION – President AmCham, Horia G USTĂ – Preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România, Dragoş R OŞCA – Preşedinte Romanian Business Leaders (RBL) şi CEO al Delta Asset Invest, Dragoş ANASTASIU – Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK).

Subiectele discutate vor fi: principalele proiecte de infrastructură şi finanţarea lor, fondurile europene de aproape 80 de miliarde de euro pentru România şi cum le absorbim, programele de sprijin pentru companii şi garanţiile guvernamentale, capacitatea administrativă şi umană de a realiza proiecte pentru investiţii, în ce domenii să investim în criză, finanţări interne şi externe pentru sectorul privat, fondurile de investiţii – soluţie pentru companii şi susţinerea economiei, facilităţi economice şi fiscale pentru investiţii, digitalizarea serviciilor – factor important pentru investiţii.

În perioadele de criză sunt necesare investiţii mari în economie pentru susţinerea PIB, iar statul dă semnalul. Guvernul trebuie să propună şi să implementeze investiţii care să deschidă oportunităţi de business şi să limiteze efectele economice şi sociale  ale restricţiilor din ultima perioadă. La fel companiile private ar trebui să investească în producţie pe care să o vândă, să vină cu idei noi de business şi să îşi onoreze toate comenzile şi datoriile.

Economia trebuie să meargă înainte, principalele obiective fiind încurajarea producţiei şi consumului, iar banii trebuie păstraţi pe cât posibil în România şi reinvestiţi aici. Nu este vorba despre naţionalism economic, ci de un pragmatism de criză care să ne ajute să o depăşim.

Guvernul a anunţat un plan de relansare a economiei, luând în calcul şi crearea unui fond de investiţii deţinut în primă fază de statul român, dar şi în susţinerea investiţiilor greenfield. “Obiectivul meu este ca în maxim 5 ani România să depăşească Produsul Intern Brut pe cap de locuitor mediu la nivel european şi venitul mediu pe care îl înregistrează cetăţenii la nivel european”, a afirmat Ludovic Orban.

Executivul susţine “creşterea accelerată” a investiţiilor publice în infrastructura de transport, energetică, de sănătate, de comunicaţii şi în toate tipurile de infrastructură care asigură suportul dezvoltării economice.

Investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 41,596 miliarde de lei, în primul semestru din 2020, în creştere cu 1,5%, comparativ cu semestrul I 2019, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În trimestrul II 2020, investiţiile nete au însumat 23,509 miliarde de lei, în creştere cu 0,4%, comparativ cu trimestrul II 2019.

Companiile private nu renunţă la planurile de investiţii, însă le reevaluează în funcţie de domeniul în care activează, de potenţialul acestora în noul context şi de situaţia financiară a fiecărei companii în parte.

Parteneri ai evenimentului sunt Alpha Bank, ROCA Investments, CEC Bank.

Mai multe detalii despre eveniment la:

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed