Mircea Maliţa: Schimbările în educaţie nu trebuie să se vadă, altfel intrăm în „zâzania universală”

0

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, şi ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, i-au acordat joi, la sediul MEN, academicianul Mircea Maliţa, fost ministru al Învăţământului, Diploma de excelenţă pentru contribuţiile deosebite aduse învăţământului românesc.

 

„Domnul academician a împlinit ieri 86 de ani. Am numărat bine? Iniţial am vrut să organizez ieri această acţiune, dar am zis să lăsăm să treacă aniversarea şi să facem un lucru de normalitate, şi anume să celebrăm personalităţile româneşti care, în diferite momente ale evoluţiei noastre, au avut o contribuţie semnificativă la dezvoltarea educaţiei. Noi ne-am concentrat în ultimul timp pe ceea ce se întâmplă azi, ce urmează să se întâmple mâine, dar uităm că temelia a fost construită cu mulţi ani în urmă. De exemplu, noi toţi din sala asta suntem, într-o anumită măsură, rezultatul politicilor domnului ministru Maliţa, care în perioada anilor ’70-’71 a luat câteva decizii fundamentale”, a spus Remus Pricopie, menţionând că el se năştea la o lună după ce a fost instalat acedemicianul în postul de ministru al Învăţământului.

 

Pricopie a menţionat printre iniţiativele ministrului Maliţa introducerea limbilor străine în şcoli. Ministrul Educaţiei a spus că engleza şi germana în acei ani erau excepţii în şcolile româneşti, dacă nu chiar limbi ale capitalismului, prin urmare nu aveau voie să fie promovate.

 

Remus Pricopie a mai spus că tot Maliţa a introdus ştiinţa managementului, chiar dacă în acea perioadă nu putea să folosească acest cuvânt.

 

Pricopie a vorbit despre deschiderea către lumea occidentală din perspectiva relaţiilor internaţionale ale educaţiei.

 

La rândul lui, ministrul Mihnea Costoiu a spus că un lucru foarte important este acela că academicianul Mircea Maliţa a fost omul care a continuat să contruiască, lucru extrem de important pentru educaţie.

 

Fostul ministru al Învăţământului din perioada 1970-1972 s-a arătat copleşit de atenţia colegilor mai tineri.

 

Întrebat care ar fi prima schimbare pe care ar face-o dacă ar fi din nou ministru, Maliţa a spus că schimbările nu trebuie să se vadă.

 

„Schimbările nu trebuie să se vadă prea mult, pentru că dacă se văd mult, intrăm în zâzania universală. Trebuie să fie lucrurile acelea care sunt normale pentru educaţiei. Dar din punct de vedere al celor care fac organizarea, este un haos absolut, este o piedere de timp şi o dezordine foarte mare. Materialele pentru manuale sunt lamentabile. Există un curent mai mare să fim mai patrioţi să ne iubim ţara. Dar dacă citesc o carte de istorie, nu pot să devin mai patriot. Este aşa de greu ca Ministerul Educaţiei să ceară sprijin”, a mai spus Mircea Maliţa.