Mita electorală, pedepsită mai slab ca în prezent, potrivit proiectului MAI

0

Potrivit proiectului pus în dezbatere de MAI ca legislaţie pentru alegerile din 2012, „coruperea alegătorilor” prin oferirea sau darea de bani, bunuri ori foloase în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze un anumit candidat sau o listă de candidaţi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, cu menţiunea că nu intră în categoria menţionată bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.

 

Legea actuală prevede că promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

 

O reducere a pedepsei apare în proiectul MAI şi pentru împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de vot sau de a fi ales, care se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar nu de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi, cum este în prezent. Totuşi, MAI adaugă că atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

 

Fapta persoanei care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori, prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi, propune MAI, pentru 2012, o scăderea faţă de prezent. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

 

Potrivit legislaţiei electorale actuale, fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori în ziua alegerilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Utilizarea unei cărţi de alegător nule sau a unei cărţi de alegător false ori a unui buletin de vot fals, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele la care are dreptul un alegător sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani.

 

În noul proiect supus dezbaterii, MAI propune şi ca falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale se fie pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă ar urma să se sancţioneze şi înscrierea în lista electorală a unor persoane care nu figurează în această listă.

 

Introducerea în uz sau folosirea unui program informatic cu vicii care alterează înregistrarea ori însumarea rezultatelor obţinute în secţiile de votare sau determină repartizarea mandatelor în afara prevederilor legii se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează introducerea de date, informaţii sau proceduri care duc la alterarea sistemului informatic electoral naţional necesare stabilirii rezultatelor votării.

 

Tipărirea de buletine de vot false se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

 

Bunurile destinate sau folosite la săvârşirea contravenţiilor sau infracţiunilor prevăzute de prezenta lege ori rezultate din comiterea acestora se confiscă. În schimb, faţă de legislaţia actuală, în privinţa contravenţiilor unele sume impuse sunt mai ridicate decât în prezent.

 

Contravenţiile precum înscrierea cu bună ştiinţă a unui alegător în mai multe liste electorale, neefectuarea la termen a comunicărilor prevăzute de lege către Autoritatea Electorală Permanentă, efectuarea de operaţiuni în listele electorale de către persoane neautorizate, efectuarea de modificări şi completări în listele electorale, distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale şi afişarea listelor electorale se sancţionează cu amendă de la 3.000 de lei la 4.000 de lei.

 

Cu amendă de la 1000 la 2000 de lei se sancţionează semnarea de mai multe ori sau fără a avea dreptul a listelor de susţinători.

 

Nerespectarea deciziilor şi hotărârilor birourilor electorale, nerespectarea hotărârilor şi instrucţiunilor Autorităţii Electorale Permanente, nerespectarea dispoziţiilor legale privind delimitarea, numerotarea şi stabilirea secţiilor de votare se sancţionează cu amendă de la 6.000 de lei la 8.000 de lei.

 

Amendă de la 8.000 de lei la 10.000 de lei poate primi cel care încălcă dispoziţiilor referitoare la asigurarea publicităţii propunerilor de candidaţi de către birourile electorale, cei care încalcă legea privind durata campaniei electorale şi sondajele de opinie cu conţinut electoral, cei care continuă propaganda electorale după data încheierii campaniei electorale, precum şi cei care-i sfătuiesc în ziua votării pe alegători, la sediul secţiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.

 

Aceleaşi sume le pot fi imputate şi membrilor birourilor electorale sau a altor persoane care pleacă din sediile birourilor electorale având asupra lor ştampilele electorale cu excepţia cazului în care acestea sunt predate birourilor electorale ierarhice superioare.