x


  • EUR
    4.7432
    USD
    4.2921
string(16) "instant-articles"

Miza fără precedent a declanşării crizei la vârful Armatei

Bucureştiul tinde să devină o nucă tare pentru TOŢI partenerii strategici ai României, iar câteva din episoadele la care asistăm în ultimele săptămâni au, din nefericire, o semnificaţie mult mai amplă decât am fi tentaţi să le acordăm la prima vedere. Şi ce poate fi mai elocvent pentru perspectivele care se anunţă la orizont decât faptul că în miezul ostilităţilor a fost plasată o instituţie fundamentală a sistemului de securitate naţională?

Author: Cristina Popovici | Sursa: digi24.ro | Publicat: 08.01.2019, 21:01

Era o chestiune de timp ca subminarea parteneriatelor strategice ale României chiar de către puterea politică de la Bucureşti să se extindă explicit şi la celălalt pilon care a stat la baza dezvoltării României în ultimii 20 de ani – NATO.

 

Dacă cu Uniunea Europeană războiul e deja de ceva vreme unul deschis, cu atacatori la vedere care recurg la tot arsenalul din dotare, abordarea ostilă a relaţiei cu NATO fusese până de curând uşor mai discretă, tactica punând accent pe deghizare, disimulare şi o utilizare rezervată a rastelului.

 

Lucrurile s-au schimbat însă dramatic în ultimele zile ale lui 2018 (odată cu tentativa eşuată de a-l schimba pe şeful Statului Major al Apărării şi injectarea unei doze de incertitudine în sistem), iar prima săptămână a lui 2019 aduce confirmări solide ale acestor tendinţe (reaprinderea şi alimentarea cu orice preţ a unei crize la vârful Armatei).

 

Dar ceea ce vedem azi nu a început tot azi.

 

“NATO este mai mult decât o alianță militară. Este o uniune a democrațiilor care își propune promovarea păcii”, afirma Liviu Dragnea, în octombrie 2017, cu ocazia găzduirii de către România a Summit-ului Adunării Parlamentare NATO. Dar, mai adăuga la acea dată liderul PSD, “tocmai de aceea, rolul Adunării parlamentare a #NATO este să se asigure că deciziile militarilor respectă #voința cetățenilor”.

 

Aparent corecte, cele două idei capătă însă o conotaţie aparte având în vedere agenda, la fel de aparte, a celui care le-a emis.

 

Mai multe, pe digi24.ro.