MIZĂ URIAȘĂ! Un șef din PARLAMENT invocă un atac PSD-PNL asupra ANCOM

0

Cătălin Drulă, șeful Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, din Camera Deputaților, reclamă un atac PSD-PNL la adresa Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), miza fiind de miliarde și, potențial, accesul companiei Huawei din China la tehnologia 5G în România. Zilele trecute, Florin Iordache, PSD, a depus un act normativ extrem de controversat în care se stipula mărirea salariilor șefilor ANCOM și eliminarea interdicției ca aceștia să fie membri de partid. Instituția este condusă de Sorin Grindeanu, cel care a anunțat că vrea să se întoarcă în PSD, în echipa lui Marcel Ciolacu. Iordache a renunțat la proiect însă acesta a fost redepus de șeful deputaților PSD, Alfred Simonis, și de către un deputat PNL, Gabriel Andronache. Diferențele între cele două proiecte sunt minore, susține Drulă.

 

Președintele Comisiei amintite introduce în această ecuație compania Huawei, boicotată de către autoritățile americane. De altfel, ambasadorul american la București, Adrian Zuckerman, a scris un editorial în care arată că alegerea companiei chinezești Huawei pentru implementarea tehnologiei 5G este una greșită și sugerează alternative „Ericsson, Nokia și Samsung”. 

Iată semnalul de alarmă pe care Cătălin Drulă l-a tras în această  chestiune:

 

”SEMNAL DE ALARMĂ – ATACUL PSD LA ANCOM CONTINUĂ. Din păcate și cu sprijinul unor parlamentari PNL, de data aceasta. Miza e uriașă: o piață de miliarde și, potențial, accesul Huawei/Chinei la 5G în România.

ANCOM, arbitrul uriașei piețe telecom din România, este sub atacul PSD de câteva zile.

Zilele trecute, PSD prin Florin Iordache, a încercat să treacă rapid un proiect de lege prin care să creeze și la această instituție un Consiliu (pe model ANRE, ASF) de control care să înlocuiască modelul actual de conducere.

Tentativa aceasta vine pe ultima 100 de metri a actualului parlament, cât mai au majoritate pesediștii, ca să se asigure că vor avea controlul ANCOM, pe 6 ani.

A ieșit scandal public și Iordache și-a retras astăzi proiectul de lege. Proiectul a fost însă redepus de liderul deputaților PSD Alfred Simonis de data aceasta și cu un deputat PNL între co-semnatari, respectiv Gabriel Andronache. Proiectul este același minus vreo două din prevederile cele mai toxice.

Din 2016 încoace PSD a tot schimbat modelul de guvernanță la ANCOM. Dragnea întâi a mutat la Parlament numirea (aceasta era atributul guvernului până atunci). Apoi ca să se asigure că-l are la mână pe Grindeanu, a introdus un mod de demitere, eliminând mandatul fix de 6 ani.

Acum Grindeanu pleacă pentru că se întoarce în politică și funcția de președinte ANCOM e incompatibilă. Vorba bine, se întoarce, pentru că el a fost acolo tot timpul, dar acum e obligat să o facă și formal (înscriere în PSD).

Interimatul poate fi asigurat de un vicepreședinte până la alegeri. Din fericire, cei doi vicepreședinți actuali sunt oameni tehnici, profesioniști.

În mod normal, viitorul Parlament ar trebui să numească noul președinte al ANCOM. Un parlament în care PSD nu va mai avea controlul. O majoritate reformistă după decembrie, ar trebui să pună acolo un profesionist.

Miza acestei lege este schimbarea modului de conducere al ANCOM, adică formarea unui consiliu cu 7 poziții care ia decizii prin vot.

Și dacă PSD are majoritate acum cu sateliții săi (PRO ROMANIA, etc) își pot asigura și 4 poziții în consiliu, adică majoritatea. Pe celelalte 3, probabil le-or fi promis la PNL, UDMR.

Au încercat și pe noi, USR-ul, să ne tenteze să fim co-inițiatori și am respins categoric această propunere! USR este de altfel singurul partid care nu a semnat această nouă propunere toxică a PSD. Adică aceeași ca propunerea retrasă de faimosul Iordache, dar puțin coafată.

Propunerea legislativă schimbă și mandatul să fie fix de 6 ani, deci se asigură controlul PSD pe ANCOM pe termen lung.

În condițiile în care Huawei/China încearcă pe toate căile și agresiv, umblând pe la parlamentari, să nu fie exclusă de la furnizarea de echipamente 5G în România, e clar ce miză importantă are ANCOM-ul.”