MJ: Preşedintele CEDO a apreciat proiectul Legii micii reforme

0

Potrivit comunicatului remis vineri de Ministerul Justiţiei, ministrul Cătălin Predoiu a primit vineri o delegaţie a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) condusă de preşedintele Curţii, domnul Jean-Paul Costa şi formată din profesorul universitar doctor Corneliu Bârsan, judecătorul ales din partea României la CEDO, şi Santiago Quesada, grefier şef al secţiei a III-a (care are în competenţă soluţionarea cauzelor în care este implicată România). La discuţii au mai participat şi subsecretarul de stat în MAE, Răzvan Horaţiu Radu, agentul guvernamental al României la CEDO, precum şi reprezentanţii Direcţiei Elaborare Acte Normative din Ministerul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei a prezentat, în debutul întâlnirii, principalele măsuri legislative iniţiate în ultima perioadă, măsuri de natură a redresa o parte dintre deficienţele semnalate de Curte.

Reprezentanţii MJ spun că preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului a apreciat proiectul de Lege privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor (Legea micii reforme, n.r.), recent adoptat de Parlament, şi eforturile depuse de Ministerul Justiţiei pentru îmbunătăţirea legislaţiei.

Totodată, în cadrul discuţiilor a fost abordată problema condamnărilor României la CEDO şi necesitatea identificării unor soluţii concrete pentru reducerea numărului de cauze.

„Problematica condamnării României la CEDO s-a aflat în permanenţă în atenţia Ministerului Justiţiei. Motivele care conduc la condamnarea statului român la plata unor daune pentru încălcarea prevederilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului sunt complexe şi rezidă într-un cumul de factori, multiplicaţi în timp”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Predoiu a adăugat că reformarea Codurilor de procedură civilă şi penală, dar şi adoptarea Legii privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor creează, în materia procedurilor judiciare, un cadru legislativ modern care să răspundă pe deplin imperativelor funcţionării unei justiţii moderne. „În acelaşi timp, punerea în aplicare a acestui pachet legislativ va avea ca efect eliminarea unora dintre cauzele care au condus la pronunţarea anumitor decizii împotriva României”, a mai spus Predoiu.

De asemenea, preşedintele CEDO, Jean-Paul Costa, a pus în discuţie recenta hotărâre-pilot pronunţată de Curte împotriva României, referindu-se, în acest context, la disfuncţionalităţile sistemice ale mecanismului de restituire a proprietăţilor. „Oficialul a dat asigurări că România beneficiază de întreg sprijinul Curţii cu privire la orice demers care să conducă la rezolvarea vulnerabilităţilor care au generat condamnarea statului român de către CEDO”, se mai arată în comunicatul MJ.