Modificări majore privind alegerile parlamentare. Cum vor vota românii

0

Potrivit legii în vigoare, la alegerile parlamentare românii pot vota doar la secția de care aparțin sau în județul în care își au domiciliul, iar dacă sunt în alt județ în ziua scrutinului nu își pot exprima opțiunile electorale:

 

84 (1): Alegătorii votează numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința, conform prezentei legi. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședința.

 

 

Referitor la diaspora, parlamentarii care vor reprezenta românii din afară, de la 6, câți sunt în prezent, vor fi 12, respectiv 8 deputați și 4 senatori.

 

Potrivit G4Media.ro, vor exista și reglementări în caz de alegeri anticipate. Una dintre ele prevede reducerea la jumătate termenului de aducere la cunoștință a datei alegerilor, care în prezent este de trei luni:

 

Art. 6 (2): Aducerea la cunoștință publică a datei alegerilor se face cu cel puțin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Guvernului privind data alegerilor.

 

Potrivit estimărilor liberalilor, modificările aduse de OUG vor aduce la urne un plus de peste un milion și jumătate de votanți. Ei se bazează pe statisticile de la precedentele scrutine:

 

Prezidențiale 2019 al doilea tur – 2 milioane de votanți pe listele suplimentare

Prezidențiale 2019 primul tur – 1,7 milioane de votanți pe listele suplimentare

Europarlamentare 2019 – 1,5 milioane de votanți pe liste suplimentare