Moise Guran: Carantina a rezolvat multe, dar nu și pandemia de prostie

0

Jurnalistul a atras atenția că atât rețelele de socizalizare, dar și televiziunea au distribuit în ultimele luni „declarații și scene de o idioțenie ieșită din comun”, cu privire la cazurile de coronavirus din țară.

„Facebookul dar și televizorul au găzduit în aceste două luni, dar mai ales în ultimele săptămâni, texte, declarații și scene de o idioțenie ieșită din comun, genul acela de imbecilitate anecdotică despre care nici nu-ți vine să crezi că există în realitate și, atunci când o vezi, nu înțelegi dacă e banc sau chiar e pe bune.

Probabil cea mai cruntă dovadă de prostie, și încă o prostie ce s-a dovedit periculos de contagioasă, mi se pare a fi teoria că n-a fost și nu e nimic serios cu epidemia asta, dovadă numărul mic de morți.

O mie. Care ar fi murit oricum, indiferent că stătea el, prostul satului, în casă sau nu, pentru că acei oameni erau fie bolnavi, fie bătrâni. Dincolo de o dezumanizarea completă, astfel de specimene sunt incapabile să distingă efectul de cauză și să înțeleg că numărul morților, mic, mare, atâta cât o fi că nu s-a terminat, devine tocmai pentru că am stat în casă și pentru că majoritatea populației a respectat restricțiile”, a scris jurnalistul pe site-ul personal.

Totodată Moise Guran a făcut apel la rațiunea publicului. Jurnalistul le recomandă românilor să nu se lase manipulați și să se informeze din mai multe surse cu privire la situația în care ne aflăm de fapt.

„Desigur, contaminările cu coronavirus vor continua și e posibil chiar ca, pe la început de iunie, să constatăm că numărul zilnic al acestora a crescut. Dar asta mai depinde și de cealaltă epidemie, cea de prostie. Cu cât prostia e mai izolată, cu atât scade și rata de răspândire a coronavirusului.

Nu cred că noi sau altă țară vom mai trece printr-o perioadă de izolare precum cea care se încheie azi. Pentru că, din rațiunile arătate mai sus, mâine vom fi mai pregătiți să confruntăm coronavirusul decât eram acum două luni, chiar dacă atunci erau o sută de cazuri active și depistate, iar azi sunt 7500 de cazuri active și cine știe câte nedepistate. Chiar dacă rata de contaminare se va multiplica în lunile următoare (și eu cred că se va multiplica) important este ca rata mortalității să fie mai mică.

Pentru asta, eu cred că fiecare dintre noi ar trebui să întârzie cât mai mult cu putință momentul în care ar putea intra în contact cu virusul.

Amintiți-vă să vă informați din mai multe surse, amintiți-vă să nu vă lăsați manipulate spaimele și, mai ales, încercați să nu-l priviți în mod necesar cu simpatie pe cel care vă confirmă opiniile. De acord? Nu? Bun! Nici nu trebuie!”, a adăugat jurnalistul.