Moise Guran, despre autorități: O fi lene? O fi prostie?

0

Ploaia de bâlbe și contradicții între factorii de decizie, în legătură cu ce vom avea și ce nu vom avea voie să facem după 15 mai, arată un singur lucru – aceștia nu au o idee foarte clară cam care va fi starea epidemiei în România la momentul respectiv. Presiunea publică de eliberare din carantină este însă atât de mare, încât evadarea se va produce (se produce deja) indiferent de consecințe, pentru că pur și simplu politicienii nu își mai permit acest stres. Însă odată risipiți aburii conspirațiilor de tot felul, precum și energia negativă acumulată de noi toți și, pe ansamblu, de noi ca societate, după două luni de stat în case, tot ei, cei care iau decizii, vor fi făcuți răspunzători pentru eventualele consecințe dramatice ale acestora. Până una-alta, să observăm că România evită cu grijă cea mai importantă statistică a acestei perioade – câți oameni au murit în plus în martie și aprilie, față de alți ani. Observați, în graficul de mai jos că Moartea are și ea o anumită sezonalitate în România – crește de prin octombrie, atinge vârful în ianuarie, iar apoi scade treptat până în august-septembrie. Și, cu excepția lunii martie din 2018, când (nu mi-e clar de ce) numărul deceselor a depășit 25 de mii, modelul se cam păstrează – puțin peste 22 de mii în martie, puțin sub sau puțin peste 21 de mii de decese, în aprilie. Asta an de an. Acum, poate vă întrebați de ce lipsesc datele din 2020 din graficul de mai jos… Pentru că NU le avem, de aia! De fapt, le avem, dar nu le știm!

Într-un articol de la jumătatea lunii aprilie avertizam că dimensiunile pandemiei nu vor putea fi cunoscute fără comparația numărului total (nu numai COVID) al morților, față de mediile ultimilor ani. Pe internet tot felul de pricepuți bat toba că oamenii mor oricum tot timpul și că se raportează mai mulți morți de COVID-19 pentru ca o putere ocultă să bage spaima în populațiile planetei ca să… nuștiuce.

 

Între timp, țările cu apă caldă permanentă și cu o administrație cât de cât digitalizată, au început să raporteze exact aceste comparații, între câți oameni mor în mod obișnuit în martie și aprilie și câte morți au fost înregistrate în acest an. Ultima informare de acest fel a venit din Italia, țară în care statistica oficială a reușit să determine că în perioada 20 februarie-30 martie s-au înregistrat cu 39% mai mulți morți decât în alți ani.

 

Articolul integral pe MOISE.RO