Mona Pivniceru nu citeşte stenogramele din presă

0

După ce s-a instalat în fruntea ministerului, Mona Pivniceru  a făcut eforturi pentru a debloca angajările în Justiţie, pentru anul viitor fiind bugetate mai multe posturi de judecător.

 

Noile Coduri, care au costat patru milioane de euro, vor contribui la deblocarea sistemului de justiţie şi la reducerea numărului de dosare aflate pe rol.

 

Ministrul Justiţiei spune că nu citeşte stenogramele publicate în presă pentru că îi dau o stare proastă. Fostul magistrat este de părere că unele stenograme nu trebuie să ajungă în dosare, cu atât mai puţin în presă. De altfel, Inspecţia Judiciară a CSM face în acest moment controale  la toate parchetele, cu privire la apariţia şi avizele legale ale interceptărilor.

 

Pivniceru aminteşte că în perioada în care a activat în cadrul CSM, se instituise un cod de bune practici prin care se permitea accesul presei la dosare dar nu peste limita la care este afectată independenţa justiţiei.

 

Ministrul Justiţiei spune că nu este de acord cu forma în care a fost adoptată legea privind răspunderea disciplinară a judecătorilor şi procurorilor, dar că aceasta fiind adoptată trebuie respectată. „A resposabiliza judecătorul înseamnă a-i crea pârghiile necesare pentru a-i permite o judecată imparţială. Răspunderea disciplinara nu poate viza actul de judecată.”

 

În problema proceselor pierdute de statul român la CEDO, Mona Pivniceru atrage atenţia asupra faptului că judecatorii nu se află nici de departe în topul „vinovaţilor” pentru procesele pierdute la CEDO.

 

Cele mai multe probleme pentru care România a pierdut procese la CEDO privesc aspecte administrative, cum ar fi condiţiile de detenţie şi durata de judecare a cazurilor, aspecte pentru rezolvarea cărora este nevoie de bani.

 

Chiar dacă nu îşi reproşează nimic până acum, după cele 78 de zile de mandat, Mona Pivniceru a spus că a acceptat funcţia de ministru într-o situaţie de criză şi că se va întoarce cu plăcere la robă. De asemnea, magistratul Mona Pivniceru îşi doreşte să scrie un set de interpretări ale codurilor pe care să le publice la o „editură prietenă”.