Moody’s: Ratingurile acordate SUA şi Marii Britanii testează limitele categoriei ‘AAA’

0
Statele Unite şi Marea Britanie au ratinguri „reziliente”, potrivit terminologiei Moody’s, în timp ce Germania, Franţa şi Canada au ratinguri „rezistente”, au anunţat marţi analiştii conduşi de Pierre Cailleteau, în cadrul unui raport. Niciuna dintre ţările cu calificativ maxim nu este clasată ca „vulnerabilă” şi nu are o situaţie a finanţelor publice care să „treacă de limitele categoriei AAA”.

În urma publicării raportului, dolarul s-a depreciat de la 89,51 la 88,97 yeni, în timp ce faţă de moneda europeană s-a menţinut la 1,4819 dolari/euro. Lira sterlină s-a depreciat în faţa principalelor monede. În faţa dolarului, lira a scăzut la 1,6353, de la 1,6446 dolari. În faţa monedei europene, lira s-a depreciat la 90,62 pence/euro, de la 90,16 pence.

Datoria publică a Statelor Unite va creşte în 2010 la 97,5% din produsul intern brut (PIB), de la 87,4% anul acesta, potrivit prognozelor publicate în iunie de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Datoria publică a Marii Britanii va avansa la 89,3% din PIB în 2010, de la 75,3% în acest an, potrivit OCDE.

Toate ţările cu calificative AAA sunt afectate de criza financiară mondială, diferenţele constând în puterea impactului şi în capacitatea de reacţie, potrivit Moody’s. Ţările „rezistente”, care includ şi Noua Zeelandă şi Elveţia, au pornit de pe o poziţie mai puternică şi nu vor înregistra o creştere a datoriilor peste niveluri considerate normale pentru categoria AAA, a precizat Moody’s.

„Fundamentele din Marea Britanie sunt slabe şi nu susţin ratingurile. Marea Britanie îşi va păstra ratingul AAA numai în cazul în care vor fi aplicate măsuri fiscale foarte drastice”, a declarat Mark Schofield, analist în cadrul Citigroup.

Ministrul britanic de finanţe, Alistair Darling, a declarat luni că preferă să fie criticat pentru că a retras stimulii economici prea târziu decât prea devreme, semnalând că va amâna măsurile de reducere a deficitului bugetar.

Cu toate acestea, Moody’s a anunţat pe 9 septembrie că ţările cu calificative AAA nu vor fi retrogradate în viitorul apropiat, chiar dacă au fost grav afectate de criza mondială.

Germania şi Franţa, alte ţări cu ratinguri AAA care au fost afectate de criză mai puternic decât estimau analiştii Moody’s, rămân „rezistente”, mai precizează raportul agenţiei de rating.