x


  • EUR
    4.8734
    USD
    4.1566
string(11) "actualitate"

Moscova mareste presiunea la granita Romaniei

Situația politică de la estul graniței României este destul de alarmantă, în condițiile conflictului armat din Ucraina și al influenței Rusiei în Republica Moldova.

Autor: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 17.03.2015, 7:04

„Conflictul din Ucraina rămâne departe de a avea un final previzibil, iar Moscova mărește presiunea politică și economică asupra altor state din regiune. Rusia, în ciuda avertismentelor Uniunii Europene a început să se implice fățiș în destabilizarea Republicii Moldova”, a declarat, săptămâna trecută, în plenul Senatului, senatorul Dumitru Oprea.

 

Acesta a făcut referire la implicarea directă a Federației Ruse în campania electorală din Autonomia Găgăuză, prin președintele Dumei de Stat și a unui consilier al președintelui rus, Vladimir Putin, în ciuda protestelor guvernului de la Chișinău, menționând că toate acestea reprezintă un motiv de îngrijorare.

 

„Este clar că atacurile de acest gen venite dinspre Moscova nu sunt simple valuri diplomatice, ci reprezintă ofensive politice cu posibile efecte grave, inclusiv pentru România. Din păcate, o situație similară se întâlnește și în țările baltice, unde Rusia acționează pentru a slăbi influența aliaților NATO din răsăritul Uniunii Europene”, a mai declarat senatorul în plen.

 

Potrivit acestuia, guvernul României trebuie să ia în serios aceste manifestări ale Rusiei care, deocamdată, sunt doar la nivel declarativ. „Ministerul Afacerilor Externe nu trebuie să se limiteze numai la a confirma susținerea sancțiunilor internaționale, ci trebuie să dea asigurări diplomației din Moldova și liderilor pro-europeni de la Chișinău că ne preocupă soarta lor”, mai susține Dumitru Oprea.

 

Astfel,conform senatorului, premierul României și ministrul Afacerilor Externe trebuie să pledeze mult mai activ cauza suveranității Republicii Moldova la Bruxelles și Washington, iar România să devină un sprijin real, nu doar simbolic pentru aspirațiile europene ale basarabenilor.