Moţiunea de cenzură este citită în Parlament. Urmăreşte LIVE

Moţiunea are ca scop „blocarea genocidului social pe care tăierea pensiilor şi a salariilor îl va produce.” În textul documentului, parlamentarii social-democraţi spun că puterea executivă se află, mai nou, doar la Cotroceni, şi îl acuză pe premierul Emil Boc că i-a oferit pe tavă Guvernul lui Traian Băsescu. PSD-ul lansează şi un apel către toţi parlamentarii, să voteze moţiunea, pentru a opri un dezastru.

Documentul va primi votul PSD şi PNL. Preşedintele social-democraţilor, Victor Ponta, spune că, în acest moment, Opoziţia mai are nevoie de 20-21 de voturi. Uniunea Naţională pentru Progresul României a anunţat, astăzi, că va vota împotriva moţiunii.

„Principalul motiv pentru care nu susţinem acesta moţiune de cenzură se refera la stabilitatea României, stabilitatea politică, dar şi la nevoia de stabilitate guvernamentală”, a spus preşedintele UNPR Marian Sârbu.

Dacă moţiunea va trece, Guvernul este demis, iar preşedintele trebuie să desemneze un nou premier. Dacă nu are susţinere, opoziţia mai are o variantă. Poate ataca cele două proiecte de lege la Curtea Constituţională. În cazul în care magistraţii decid că actele normative sunt neconstituţionale, legile sunt trimise înapoi la Guvern, care trebuie să le modifice. În cazul în care Curtea Constituţională nu descoperă astfel de elemente, actele normative intră in vigoare, dupa ce vor fi publicate in Monitorul Oficial.

RAPORTUL DE FORŢE DIN PARLAMENT

PD-L – 178: 126 deputaţi, 52 senatori
UDMR – 31: 22 deputaţi, 9 senatori
INDEPENDENŢI – 26: 16 deputaţi, 10 senatori
MINORITĂŢI – 18 deputaţi
PSD – 138: 94 deputaţi, 44 senatori
PNL – 76: 54 deputaţi, 22 senatori
NEAFILIAŢI – 4 deputaţi

PUTEREA – 253 parlamentari
OPOZIŢIA – 214 parlamentari
VOTURI NECESARE PENTRU ADOPTAREA MOŢIUNII – 236

SURSA: www.cdep.ro, www.senat.ro

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed