MT formulează plângere penală împotriva lui Orban pentru calomnie şi abuz în serviciu

0

„După încheierea audierilor din data de 13 august ale Comisiei Parlamentare de Anchetă pentru Verificarea Sumelor Cheltuite de Ministerul Turismului pentru Acţiuni de Promovare a Turismului şi a Imaginii României, deputatul PNL Ludovic Orban a declarat, în calitate de preşedinte al acestei Comisii, că „toate cheltuielile de publicitate care au fost încheiate de minister nu au avut bază legală (…), încălcându-se grav art. 4 din Legea Finanţelor Publice şi toate celelalte articole care reglementează
modul în care pot fi cheltuiţi banii publici”. Această afirmaţie este mincinoasă şi calomnioasă, având în vedere faptul că toate cheltuielile Ministerului Turismului de promovare a turismului românesc, inclusiv cele de publicitate, au avut la bază, aşa cum, de altfel, a explicat Comisiei directorul economic şi administrativ al ministerului, Alina Ioana Dinca, tocmai Legea Finanţelor Publice, coroborata cu HG nr. 314/2009 privind aprobarea Programului anual de marketing şi promovare şi a Programului
anual de dezvoltare a produselor turistice”, se arată într-un comunicat transmis joi seara de Ministerul Turismului.

De asemenea, în document este menţionat faptul că „deputatul PNL Ludovic Orban, cu stiinţă, şi-a îndeplinit in mod defectuos atribuţiile de serviciu, prezentând deja o concluzie a Comisiei de ancheta ca fiind însuşită de toţi membrii, deşi Comisia nu şi-a finalizat activitatea, încalcând astfel dispoziţiile art.10 din Hotărârea nr. 36/2009 a Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Comisiei de anchetă în cazul MT, Ludovic Orban, a declarat joi că ministerul a cheltuit fără bază legală sumele pentru publicitate şi reclamă şi că a încălcat Legea achiziţiilor publice, nepublicând în termenul legal anunţurile de atribuire a contractelor.

„Prima concluzie este însuşită de toţi membrii Comisiei de anchetă şi constată că în conformitate cu legislaţia în vigoare – Legea finanţelor publice, Legea bugetului de stat – Ministerul Turismului nu a avut bază legală pentru a efectua cheltuieli pentru activitatea de publicitate şi reclamă, ca urmare a faptului că nu avea nicio prevedere bugetară la articolul referitor la publicitate şi reclamă din clasificaţia bugetară. Ca atare, toate cheltuielile de publicitate care au fost efectuate de minister nu au avut bază legală, au fost trecute la <<Alte bunuri şi servicii>>, în acest fel încâlcându-se grav art. 4 din Legea finanţelor publice şi toate celelalte articole care reglementează modul în care pot fi cheltuiţi banii publici, realizându-se practic cheltuieli fără prevederi bugetare”, a declarat Orban la finalul şedinţei Comisiei.

De asemenea, liberalul a afirmat că „în mod evident deja există nereguli în procedurile de achiziţie publică şi, în mod evident, deja sunt sesizate public aceste nereguli”. „Neregula principală care a fost sesizată, – clară, precisă -, a fost aceea că nu au fost publicate contractele în termenul de 48 de zile prevăzut de lege din momentul semnării contractelor până la publicarea pe sistemul electronic de achiziţii publice”, a explicat Orban.

El a mai anunţat că în cursul săptămânii viitoare va fi invitat la audieri responsabilul IT din minister, directorul Direcţiei de dezvoltare şi reprezentanţii unor firme implicate în contractele cu Ministerul Turismului, mai exact Media Investment, DBV Media House, Eventures, Media Pro Pictures şi Stage Expert.