‘Multe confruntări politice pornesc de la încercările autorităţilor de a controla presa’ (Madeleine Albright)

0

‘Chiar în ultimele sale zile, Vaclav Havel îşi îndemna colegii europeni să respecte principiile democraţiei, în timp ce admira flacăra revoluţionară din lumea arabă’, a subliniat dna Albright, în contextul în care ediţia din acest an a Forum 2000 a fost marcată de omagierea moştenirii spirituale a fostului preşedinte ceh decedat anul trecut, un susţinător ardent al valorilor democraţiei şi respectării drepturilor omului.

 

‘Mişcările spre aflarea adevărului ţin de dorinţa noastră colectivă de a cerceta dincolo de suprafaţă şi de a analiza cu un ochi critic informaţiile ce ne asaltează’, a afirmat Madeleine Albright, remarcând totodată influenţa crescândă a ‘new media’ şi a reţelelor de socializare. ‘Însă victoria adevărului depinde şi de capacitatea noastră de a folosi aceste tehnologii moderne pentru a educa, şi nu pentru a inflama’, a explicat ea.

 

‘Când o fată de 14 ani este împuşcată pentru că încerca să îşi apere dreptul de a învăţa, trebuie să înţelegem miza aflată în joc’, a subliniat dna Albright, cu trimitere la cazul tinerei afgane Malala Yousafzai. Malala, 14 ani, a fost rănită de gloanţe la umăr şi la cap de talibani la 9 octombrie în Mingora, un oraş important din Valea Swat /nord-vestul ţării/. Atacul a suscitat vii emoţii în lume şi în Pakistan, unde a alimentat un puternic sentiment antitalibani în numeroase regiuni din această ţară cu peste 180 de milioane de locuitori, căzută pradă unei ascensiuni puternice a fundamentalismului religios.

 

Poate că presa ar trebui să îi ajute mai mult pe oameni ‘să înveţe despre culturi şi religii. Acestea nu ar trebui să reprezinte niciodată o scuză pentru acte de terorism’, a conchis fostul secretar de stat în discursul său de aproximativ zece minute rostit în deschiderea panelului ‘Human Rights and Media’, pe fondul aplauzelor întregii audienţe prezente la Zofin Palace, ce a găzduit evenimentul.