Munca în străinătate. Cat costă viața în Marea Britanie?

Desi Marea Britanie are multe locuri de munca de oferit, plecarea in strainatate este plina de provocari la tot pasul: chiriile si transportul mai mari, limba, mancarea etc.
In mare parte, costul vietii in Regatul Unit este diferit de cel din tara noastra, dar haideti sa analizam fiecare aspect mai amanuntit si sa vedem exact cum stau lucrurile.

LOCURI DE MUNCA
Marea Britanie are foarte multe locuri de munca de oferit, chiar si pentru romani. Se cauta in special persoane care doresc sa lucreze in domeniul constructiilor, medical, agricol sau hotelier.
Cele mai multe dintre acestea se gasesc in Londra, unul dintre cele mai mari centre financiare ale lumii, cu peste opt milioane de locuitori. Aici se construieste, se renoveaza, se darama continuu, se transporta, se mananca, se bea, se vinde, se cumpara, se face curatenie, totul intr-un ritm ametitor, prin urmare este imposibil sa nu gasesti ceva de munca.
Este foarte important sa stii limba engleza, sau sa te apuci de invat de indata ce ajungi acolo.
Pentru locurile de munca ce necesita munca fizica (constructii, agricultura, curatenie, etc), poti primi aproximativ 400 de lire pe saptamana, insa depinde de tipul de job. Pentru un loc de munca in Anglia poti lua legatura cu agentiile de plasare a fortei de munca. Multe joburi disponibile poti gasi pe portalul de locuri de munca www.infomunca.ro

MANCAREA
In Anglia, pretul alimentelor nu este foarte diferit de cel din tara noastra. Exista foarte multe alimentare si magazine in care sandwich-urile sunt la 2-3 lire, iar fast-food-urile au aproximativ aceleasi preturi ca la noi. Cu 70 de lire pe saptamana poti manca destul de mult si bine. Bineinteles, in cazul in care doresti sa mananci la un restaurant, situatia se schimba complet deoarece o masa servita la restaurant poate ajunge lejer la 30-40 lire/persoana
Cea mai buna varianta este gatitul acasa, iar la supermarketuri pretul unor alimente este chiar mai mic decat in Romania. In plus, pentru romanii “sensibili la mancare” si cei care nu vor sa duca dorul mamaligutei, sarmalutelor sau micilor pur romanesti, exista multe magazine cu specific romanesc care aduc produse din Romania si le vand acolo.

CHIRIA


Ei bine, cand vorbim despre chirie, trebuie sa stii ca este cel mai scump considerent din viata unui emigrant in Marea Britanie. Nu este usor sa gasesti chirie, insa daca nu ai pretentii enorme si te inarmezi cu putina rabdare, poti gasi chirii bune in zone frumoase.
In Londra, pentru o camera se platesc aproximativ 300-400 de lire pe luna; o garsoniera costa intre 800 si 1200+ de lire, o camera dubla 500+ lire/luna, iar o casa cu 3-4 dormitoare sau un apartament, de la 1500 lire in sus.
Majoritatea proprietatilor cer si o garantie de cel putin o luna.
In Marea Britanie chiriile se dau mai repede ca painea calda. Cererea e atat de mare incat piata imobiliara este intr-un flux continuu de vanzare/inchiriere, motiv pentru care si preturile sunt supra-evaluate.
Majoritatea romanilor care traiesc la Anglia locuiesc in case mari, de 8-10 persoane, cu dormitoare separate, iar pretul casei impartit revine mult mai putin de persoana.
Intrucat procesul de inchiriere si gasire a unei locuinte poate dura si cateva saptamani, va recomandam ca pana va mutati, sa va cazati la hosteluri, unde sunt preturi mai mici, 15-20/lire/pers/noapte.
Puteti gasi chirii bune prin intermediul agentiilor imobiliare. Majoritatea agentiilor imobiliare cer contract de munca; contractul se face de obicei pe minim 6 luni cu plata garantiei pe o luna, pretul chiriei pe o luna + comisionul agentiei (comisionul costa in general 100 – 150 lire/pers)
TRANSPORTUL
In Marea Britanie transportul este foarte scump comparativ cu Romania. O zi de “plimbare” prin Londra te costa cat un abonament pe luna la RATB in capitala.
Daca alegi metroul va trebui sa scoti din buzunar bani si cand intri dar si cand iesi de la metrou pentru ca fiecare statie are tariful ei, astfel ca zona din centrul Londrei este cea mai scumpa. Totusi daca intr-o zi pretul biletelor depaseste 12 lire, acest pret ramane standard indiferent de cate calatorii mai efectuezi apoi in acea zi.
Un abonament lunar te poate costa cat un salariu mediu in Romania.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed