Năsui promovează evaziunea fiscală și transformarea blocurilor de locuit în blocuri de birouri

0

Românii își vor putea deschide firme cu sediul social în apartamente fără să aibă nevoie de acordul vecinilor, dacă nu au activitate la sediu, potrivit unei legi reexaminate și adoptate din nou de Parlament.

 

„Avizul privind schimbarea destinației imobilelor colective cu regim de locuință, prevăzut de legea 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, nu este necesar atunci când administratorul sau, după caz, administratorii declară pe propria răspundere faptul că la sediul social nu se desfășoară activitate”, prevede legea reexaminată de Parlament.

 

Legea 196/2018 prevede la art. 40 că „schimbarea destinației locuințelor, precum și a spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, prezente în proiectul inițial al imobilului, se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv și cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării”. Acest aviz nu va mai fi însă necesar, cu respectarea noilor prevederi legale aprobate de Parlament joi.

 

De asemenea, noua lege va permite unei persoane fizice sau juridce să fie asociat unic în mai mult de o firmă.

 

Astfel, noua lege elimină din Legea 31/1990, a societăților comerciale, articolul 14:

(1) O persoană fizică sau o persoană juridică nu poate fi asociat unic decât într-o singură societate cu răspundere limitată.
(2) O societate cu răspundere limitată nu poate avea ca asociat unic o altă societate cu răspundere limitată, alcătuită dintr-o singură persoană.
(3) În caz de încălcare a prevederilor alin. (1) și (2), statul, prin Ministerul Finanțelor Publice, precum și orice persoană interesată poate cere dizolvarea pe cale judecătorească a unei societăți astfel constituită.
(4) Pe baza hotărârii de dizolvare, lichidarea se va face în condițiile prevăzute de prezenta lege pentru societățile cu răspundere limitată.

 

Articolul integral pe STARTUP CAFE