NATO: Noua ofensivă majoră a Rusiei a început. În Bahmut au voie să intre doar militarii

0
Twitter

Noaptea trecută, orașul Bahmut a fost ținta unor noi atacuri intense de altilerie. Totodată, NATO susține că afirmațiile ucrainenilor, care susțin că noua ofensivă majoră a Rusiei în Ucraina a început.

Cu câteva zile înainte de aniversare de un an a războiului de invazie din Ucraina, militarii ucraineni, care rezistă deja luni de zile, sunt pregătiţi de noi atacuri terestre, au declarat oficialii militari ucraineni.

Poziţiile din Bahmut, oraș din estul Ucrainei, care este esențial pentru Rusia. au fost fortificate şi doar persoanele cu rol militar mai sunt lăsate să intre în oraş, a declarat un comandant adjunct de batalion. Orice civil care ar mai vrea să părăsească oraşul ar fi expus focului care se apropie, a spus el.

Nici organizațiile umanitare nu vor mai avea voie intre în Bahmut

Mai mult, jurnaliștii de la The New York Times a declarat că reprezentanţilor organizaţiilor umanitare nu li se va permite accesul în oraş din cauza pericolului luptelor de stradă, consideră că interdicţia de intrare a civililor ar putea indica retragerea trupelor ucrainene.

Până în prezent, Kievul a revendicat controlul asupra oraşului, afirmând inclusiv că trupele sunt suplimentate şi că pot evacua răniţii.

Orașul Bahmut este un obiectiv esențial pentru Vladimir Putin, iar capturarea sa ar oferi Rusiei un nou punct de sprijin în regiunea Doneţk şi o victorie rară după mai multe luni de eşecuri. Regiunile Doneţk şi Luhansk alcătuiesc Donbasul, centrul industrial al Ucrainei, în prezent ocupat parţial de Rusia, care doreşte un control total.

„Realitatea este că am văzut deja începutul (ofensivei ruseşti), pentru că vedem că ceea ce face Rusia acum – ceea ce preşedintele Putin face acum – este să trimită mii şi mii de soldaţi în plus, acceptând o rată foarte mare a pierderilor”, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Asaltul a fost condus de mercenarii Wagner

Asaltul rusesc asupra lui Bahmutului a fost condus cu precădere de mercenari ai grupului Wagner, care au obţinut câştiguri mici, dar constante. Reînnoirea bombardamentelor ruseşti a făcut ca situaţia de acolo să devină şi mai dificilă. „Oraşul, suburbiile oraşului, întregul perimetru şi, în esenţă, întreaga direcţie Bahmut şi Kostiantinivka se află sub bombardamente nebuneşti şi haotice”, a declarat Volodimir Nazarenko, comandantul adjunct al batalionului ucrainean Svoboda, citat de Reuters.

Nazarenko spune că, deşi în centrul oraşului nu au loc lupte, apărătorii sunt pregătiţi să facă faţă oricărui asalt. „Oraşul este o fortăreaţă, fiecare poziţie şi fiecare stradă de acolo, aproape fiecare clădire, este o fortăreaţă”, a relatat el.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale au avansat câţiva kilometri de-a lungul liniei frontului, fără a preciza înspre ce direcţie.

Armata ucraineană a raportat bombardamente ruseşti de-a lungul întregii linii de front şi a declarat că 16 aşezări au fost bombardate în apropiere de Bahmut. Cu o zi înainte, forţele sale au respins atacuri în apropiere de Bahmut, precum şi asalturi în regiunile Harkov, Luhansk şi Zaporojie.

NATO se gândește la un ajutor suplimentar

Guvernatorul din Luhansk, Serhi Haidai, şi guvernatorul ucrainean din Doneţk au declarat recent că a început ofensiva rusească preconizată. Haidai susţine că forţele ruseşti au atacat Bilogorivka din toate părţile luni dimineaţă devreme. „Pregătirile pentru această ofensivă sunt deja în curs de desfăşurare, bombardamentele, loviturile aeriene şi atacurile unor grupuri mici s-au intensificat deja. Aşteptăm ca ei să înceapă atacuri masive non-stop”, a transmis Haidai luni.

Reuters precizează că nu a reuşit să verifice în mod independent aceste informaţii de pe câmpul de luptă.

În contextul în care Ucraina are nevoie disperată de mai multe arme, miniştrii apărării din mai multe ţări NATO aliate Kievului se vor întâlni marţi în Germania pentru a discuta despre un posibil ajutor militar suplimentar.

Ucraina spune că are nevoie de avioane de luptă şi de rachete cu rază lungă de acţiune pentru a contracara ofensiva şi pentru a recuceri teritoriul pierdut.

Problema avioanelor de luptă se va discuta la Ramstein

Jens Stoltenberg, şeful NATO, a declarat că se aşteaptă ca problema avioanelor să fie discutată la Ramstein, dar Ucraina are nevoie acum de sprijin pe teren.

O sursă NATO a declarat că Alianţa va creşte ţintele pentru stocurile de muniţie ale ţărilor aliate, deoarece Kievul consumă obuze mult mai repede decât pot produce ţările occidentale. Ritmul livrărilor către Ucraina, unde trupele de la Kiev trag până la 10.000 de obuze de artilerie zilnic, a secătuit stocurile occidentale.

„Dacă Europa ar trebui să lupte cu Rusia, unele ţări ar rămâne fără muniţie în câteva zile”, a declarat pentru Reuters un diplomat european.

Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat luni că a înregistrat 7.199 de morţi şi 11.756 de răniţi în rândul civililor de la invazia Rusiei din 24 februarie, în principal din cauza bombardamentelor şi a atacurilor aeriene şi cu rachete. Cu toate acestea, bilanţul reale este, foarte proabil, mult mai mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.