De ce creşte Petromidia pe bursă: kazahii negociază răscumpărarea acţiunilor Rompetrol nedorite de Stat

0

În acest moment,  trei companii petroliere deja imită creşterea de aproape 15% cu care Oltchim deja a obişnuit piaţa.

 

„Negocierile (dintre Guvern şi kazahi, nr.r.) sunt sigure, nu se ştie însă care va fi rezultatul acestora, şi anume cît de mare va fi primul pachet de acţiuni răscumpărat de KazMunai Gaz şi preţul“, au afirmat surse apropiate uneia dintre părţile implicate.

 

Statul Român şi kazahii de la KazMunai Gaz , acţionarul majoritar al Grupului Rompetrol se judecă în Tribunal, Guvernul contestând decizia kazahilor de a converti în acţiuni RRC obligaţiunile cu care Dinu Patriciu a reuşit să schimbe datoriile faţă de stat ale Petromidia.

 

Analiştii explică faptul că, dacă proprietarul kazah al RRC ar răsumpăra o parte din acţiunile cu care le-a acordat Guvernului, ar fi nevoie de încă o ofertă de preluare obligatorie, prin care Kaz Munai Gaz să cumpere tot ce e pe piaţă la un anumit preţ.

 

Legea pieţei de capital impune unui acţionar care a depăşit, printr-o tranzacţie, 33% din acţiunile unei companii listată la bursă, să facă o ofertă de publică cumpărare pentru toate celelalte acţiuni din piaţă.

 

Anul trecut, preţul plătit de kazahi într-o operaţiune asemănătoare a fost de 0,0751 lei/acţiune, nivel de care cotaţiile actuale s-a apropiat foarte mult (0,073 lei pe acţiune la ora 15:52).

 

Gluma“ s-a îngoşat astăzi, când, după ce Rompetrol Rafinare Contanţa (RRC, fosta Petromidia) a trecut din nou, automat, la creşterea de aproape 15 %, a imitat-o şi Rompetrol Well Services (PTR), a doua companie a Grupului listată la BVB. Oil Terminal  (OIL) nu a întârziat mult şi a trecut, la un moment dat, în fruntea celor mai mari creşteri, acum în număr aproape de 15%, şi departajate doar de sutimi.

Se cumpără tot ce se oferă. Nici o cotaţie ASK ( a potenţialilor vânzători) nu apucă să fie afişată în sistemul BVB.

Nimeni nu poate confirma, totuşi, oficial informaţia reluării serioase a negocierilor.

„Ar avea sens, dacă aşa ar fi, dar nu ştiu nimic despre aşa ceva“ consideră Valerian Ionescu, şeful departamentului de piaţă de capital al BCR.

„Chiar aş vrea să ştiu şi eu de ce. Aşa ar fi raţional (să reînceapă negocierile, n.r.)“, spuen Christian R. Fäder, directorul de investiţii pentru România al companiei de investiţii MEI, care are PTR în protofoliul unuia dintre fondurile de investiţii.

„Nu am nici o informaţie  despre cauza acestor creşteri (ale RRC, n.r.), dar acum mai bine de un an, când a avut loc marea tranzacţie (prin care KazMunaiGaz a achiziţionat, prin Grupul Rompetrol, aproape 23% din RRC, n.r.), am spus că soluţia problemei nu se obţine decât prin negocieri. Nu am primit nici o solicitare de a studia problema din partea vreunui membru al Asociaţiei, care să fi reclamat vreun prejudiciu şi de aceea nu am studiat problema“, a declarat Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC).

Brokerii mai atrag atenţia şi asupra faptului că, din cauza numărului relativ mic de acţiuni RRC disponibile pe piaţă, este relativ uşor ca preţurile să fie mişcate într-o asemenea amploare.

Este însă suficient ca pe piaţă să se împrăştie un zvon ca acela al reluării negocierilor (preferabile unui proces care nu ar avea sfârşit), astfel încât preţurile să explodeze.

 

ULTIMA ORĂ

Acţiunile Rompetrol Rafinare au închis sesiunea de tranzacţionare de astăzi cu preţul de 0,073lei /titlu. Au crescut cu 52% în trei zile.

Celorlalte două acţiuni petroliere care au crescut cu aproape 15% li s-a adăugat şi PetrolImport Export.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.