Negriţoiu, ING: Creditele în lei se vor ieftini, nu şi cele în euro

0

„Creditele în lei se vor ieftini, trebuie să se ieftinească, creditele în euro însă nu se vor ieftini în ciuda faptului că Banca Centrală Europeană a redus dobânda pentru că reducerea BCE-ului nu se transferă automat în toate ţările, ea se transferă automat în ţările din zona euro şi nici acolo automat. Într-o ţară din zona euro cum e Grecia nu se va transfera”, a spus Mişu Negriţoiu, într-o emisiune la Pro TV.

 

Potrivit şefului ING Bank România, creditele în lei ar trebui să se ieftinească, costul banilor însă creşte.

 

„Eu, personal, nu văd o legătură directă că a dat BNR-ul 0,25 puncte de bază de la dobândă în jos şi că ar trebui să producă un semnal în economie, pentru că nu prea este o legătură directă. Eu vorbeam înainte de fluidizarea pieţelor. Face sens când FED-ul şi Banca Centrală Europeană scad dobânda pentru că pieţele funcţionază şi semnalul este imediat”, a declarat Negriţoiu.

 

Consiliul de Administraţie al BNR a decis miercuri reducerea dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 6%, începând cu data de 3 noiembrie 2011, nivel minim de la adoptarea modelului actual de politică monetar. Banca Centrală nu mai modificase dobânda cheie din luna mai 2010.

 

Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a hotărât joi să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 de puncte procentuale, la 1,25%, decizia urmând să devină efectivă din 9 noiembrie.De asemenea, rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală a scăzut tot cu 0,25 puncte procentuale, la 2%. BCE a hotărât să reducă şi rata dobânzii la facilitatea de depozit, la valoarea de 0,50%.