NewsIn: Criticii români pariază pe „Slumdog Millionaire” la Oscar

0

Potrivit Irinei Nistor, "Slumdog Millionaire" are mai multe avantaje faţă de peliculele concurente, cel mai important dintre acestea fiind aria de adresabilitate. "<<Slumdog Millionaire>> este în trend, faţă de celelalte filme nominalizate. Este o melodramă impecabil făcută, e un film general-valabil, care cuprinde probleme de pretutindeni; cred că a şi fost făcut în acestă idee, să acopere toate problemele şi să fie apreciat de un public cât mai variat".

Andrei Gorzo consideră, la rândul său, că în ciuda celor 13 nominalizări ale peliculei "The Curious Case of Benjamin Button", cele mai mari şanse la categoria Cel mai bun film al anului le are tot "Slumdog Millionaire". "Este un <<feel-good movie>>, iar Hollywood-ul are o tradiţie în a premia astfel de filme. Pe de altă parte, filmele de Oscar trebuie să aibă şi un pic de parampon cultural. Marile succese comerciale, blockbuster-urile, nu sunt nominalizate la cele mai importante categorii de Oscar, ca să ne referim, de pildă, la filmul în care a jucat Heath Ledger (n.r. – "The Dark Knight"). Filmul de Oscar trebuie să fie un fel de <<prestige picture>>, să fie reprezentativ pentru industria de film americană".

Şi Alex Leo Şerban mizează pe "Slumdog Millionaire", atât la categoria Cel mai bun film al anului, cât şi la Cel mai bun regizor. "Va câştiga pentru că este cel mai popular film din lista de filme nominalizate şi nu pentru că Globul de Aur primit pentru <<Cel mai bun film>> ar fi o garanţie. Eu cred că <<Slumdog Millionaire>> va primi Oscarul şi pentru cel mai bun film, şi pentru cea mai bună regie, şi mai cred că <<The Curious Case of Benjamin Button>> nu este un film la fel de reuşit".

Popularitatea este argumentul principal pe care îl dă şi Cristi Luca în favoarea lui "Slumdog Millionaire". "Este ca un basm reuşit, cu priză atât la publicul larg, cât şi la specialişti".

În opinia lui Mihai Chirilov, "Slumdog Millionaire" este principalul favorit şi pentru că şi-a învins concurenţii în precedentele curse pentru premiile importante acordate în cinematografie.  "Dacă acest film mic ne-american a reuşit să iasă în faţă atât de puternic, cucerind criticii şi publicul la unison şi devansându-şi deja concurenţii la capitolul premii în ceremoniile anterioare, pariul pentru Oscar e ca şi câştigat. Cu toate astea, înclin să cred că nu va primi şi Oscarul pentru regie", spune Chirilov.

Ecaterina Oproiu şi Antoaneta Banu formează "minoritatea" celor care au alte favorite la Oscarul pentru cel mai bun film. "Eu cred că va câştiga Frost/Nixon, datorită contextului politic. Este o chestiune de noutate, de dezvăluiri. Cred că sunt importante informaţiile din film pentru public", spune Oproiu, în timp ce favoritul lui Banu este "Milk", pentru că "SUA a reuşit să se dezbrace de puritanism, iar acest film îi va impresiona pe membrii Academiei Americane de Film". 

"Slumdog Millionaire", care va rula şi în România din 13 martie, este o coproducţie SUA-Marea Britanie-India care demonstrează că Hollywood şi Bollywood pot colabora cu succes. Povestea, comică şi romantică în egală măsură, are ca protagonist un tânăr indian care participă la un concurs TV de cultură generală pentru a-şi impresiona prietena. Filmul are deja în palmares patru Globuri de Aur şi a fost marele câştigător şi la Gala Premiilor Academiei Britanice de Film.

Concurentele lui "Slumdog Millionaire" la categoria Cel mai bun film al anului sunt "The Curious Case of Benjamin Button", "Frost/Nixon", "The Reader" şi "Milk".

"Curious Case of Benjamin Button", care va avea premiera românească pe 20 februarie, marchează a treia colaborare a lui Brad Pitt cu regizorul David Fincher, după "Fight Club" şi mega-succesul "Se7en", plasat de mulţi între primele 10 thriller-uri din toate timpurile. Plecând de la o povestire de F. Scott Fitzgerald, scenariul urmăreşte destinul unui bărbat care se naşte, practic, deja bătrân şi, odată cu trecerea timpului, merge înapoi pe scara vârstei. Partenera lui Pitt este interpretată de Cate Blanchett.

"Frost/Nixon", proiectat şi în România din 23 ianuarie, este regizat de Ron Howard şi prezintă evenimentele de după scandalul Watergate, cu focus pe prezenţa fostului preşedinte Richard Nixon în emisiunile TV realizate de David Frost. Din distribuţie fac parte Michael Sheen, Frank Langella, Kevin Bacon şi Oliver Platt, însă punctul forte al producţiei este scenariul, inspirat de o piesă a lui Peter Morgan.

Regizat de Gus Van Sant, "Milk" este un film biografic despre viaţa primului politician gay ales într-o funcţie publică importantă. Rolul principal este interpretat de Sean Penn. Filmul a început să ruleze pe marile ecrane de la noi la sfârşitul lunii ianuarie.

"The Reader", care va rula în România începând cu 27 februarie, prezintă povestea unei relaţii pasionale dintre un tânăr şi o femeie mai în vârstă decât el, care se încheie brusc şi, aparent, fără nicio explicaţie. Protagoniştii sunt Kate Winslet, care face un rol de excepţie, şi Ralph Fiennes.

Gala de decernare a premiilor Oscar, ajunsă anul acesta la cea de-a 81-a ediţie, va avea loc la Teatrul Kodak din Los Angeles. Festivitatea va fi transmisă în direct, în versiune originală nedublată, de HBO România, pe 23 februarie, la ora 3.00.


Sursa: NewsIn