Nici românii din străinătate nu o duc prea bine. Remiterile continuă să scadă

În momentul de faţă, unul din opt români lucrează sau doar locuieşte în străinătate. Cu alte cuvinte, aproape 2,8 milioane de persoane au ieşit de pe piaţa muncii din România. Cele mai multe s-au dus în Spania şi Italia, potrivit statisticilor Băncii Mondiale. În perioada dinaintea crizei, banii trimişi în ţară de emigranţi reprezentau un veritabil motor pentru consum şi, implicit, pentru creşterea economică.

 

Lucrurile s-au schimbat drastic, iar remiterile continuă să scadă, în ciuda revenirii economice în Occident. În primele patru luni din acest an, remiterile au scăzut cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la aproximativ un miliard de euro. În perioada de dinaintea crizei, românii de peste hotare trimiteau în ţară de două ori mai mulţi bani.

 

Datele băncii centrale se referă la intrările de valută pe canalul transferurilor curente, alte sectoare decât administraţie publică, adică preponderent remiteri. Vestea mai bună este că sumele trimise din alte ţări încep să se stabilizeze, după cum a remarcat viceguvernatorul BNR, Cristian Popa. Un studiu al Fundaţiei Soros şi International Agency for Source Country Information a arătat că la fiecare cinci euro câştigaţi de românii din străinătate, patru sunt economisiţi şi doar unul este trimis în ţară. În aceste condiţii, românii au strâns, peste graniţă, o avere de 100 de miliarde de euro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed