Începe construirea primului institut de cercetare în Inteligenţa Artificială din România

Institut de cercetare în Inteligenţa Artificială

România face un pas semnificativ către viitor prin dezvoltarea primului institut din țară dedicat cercetării în domeniul Inteligenței Artificiale. Acest institut de cercetare va permite României să își creeze propriile soluții tehnologice, să colaboreze cu parteneri internaționali și să formeze specialiști de top în acest domeniu avansat.

Anunțul oficial a fost făcut sâmbătă de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, printr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Centru de inteligență artificială a costat peste 105 milioane de lei

Centrul de cercetare va funcționa în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, iar investiția necesară depășește 105 milioane de lei. Lucrările de construcție au fost inaugurate vineri.

„Observăm zilnic potențialul AI de a transforma diverse domenii, de la sănătate și educație până la securitate și administrație publică. Prin acest institut, România va putea dezvolta soluții tehnologice proprii, va putea colabora cu parteneri internaționali și va forma specialiști de top în domeniu. În calitate de ministru de Finanțe, sunt mândru să susțin acest proiect ambițios, care va aduce beneficii economice semnificative”, a declarat Marcel Boloș.

Institut de cercetare în Inteligenţa Artificială

Ministrul Cercetării, Bogdan Gruia Ivan, a anunțat, de asemenea, pe Facebook, că Centrul de Inteligență Artificială va pune la dispoziția studenților și cercetătorilor resurse de ultimă generație și oportunitatea de a lucra la proiecte cu impact global.

„Colaborările de prestigiu, cum este cea cu Lockheed Martin, o companie de top în domeniile aerospațial, tehnologic și militar, reprezintă un avantaj enorm pentru noi. Inteligența artificială este viitorul tehnologiei și va revoluționa modul în care trăim și muncim. De la automatizarea proceselor de afaceri până la îmbunătățirea serviciilor publice și crearea de soluții personalizate pentru cetățeni și companii, posibilitățile sunt nelimitate. Centrul de Inteligență Artificială de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca va fi un catalizator pentru aceste schimbări, pregătind generațiile viitoare de inovatori și lideri în tehnologie”, a subliniat Bogdan Gruia Ivan, citat de Antena3 CNN.

Orașul Cluj-Napoca e plin de companii de IT

Ministrul a menționat și faptul că în Cluj-Napoca există peste 1.200 de companii IT, care oferă locuri de muncă pentru zeci de mii de specialiști.

Contractul, cu o valoare totală de 105.095.830 lei (inclusiv TVA), a fost atribuit asocierii dintre Kesz Construcții România SRL (lider) și SDC Proiect SRL (asociat). Centrul va fi situat în campusul universitar.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed