Nicolae Feraru își va lansa memoriile la București. Decretat ambasador al culturii americane moderne, artistul a fost aplaudat de Ceaușescu, dar și de Clinton și Obama, care l-a premiat

0

Nicolae Feraru (74 ani), excepționalul muzicant premiat de Barack Obama cu una din marile distincții culturale americane pentru promovarea artei tradiționale-National Heritage Fellow, își publică memoriile în țara sa.

”Prima iubire, țambalul” va fi lansată pe 28 noiembrie la București. Este orașul de unde a plecat uimitoarea sa poveste, și unde artistul revine de fiecare dată cu drag. Își iubește lcartierul unde s-a născut și țara de origine în ciuda gustului amar pe care i l-a lăsat propunerile amăgitoare ale reprezentanților primăriei Capitalei și Ministerului Culturii, care s-au agățat de numele său după ce fostul președinte american l-a premiat, iar imaginea sa a fost asociată cu mari campanii culturale de peste ocean.

”Nu pot să vă zic câte nume ale autorităților culturale române am întâlnit acasă, la Chicago. Câți s-au interesat de mine după ce am fost felicitat de Bill Clinton, chiar bonificat pentru activitatea mea, de Obama. N-au dorit decât să pară că-i interesează, s-au prefăcut că reprezintă interesele țării ce i-au investit”, ne-a spus în exclusivitate pentru Money.ro maestrul Nicolae Feraru, care se află în România pentru propriul eveniment editorial.

Socotit drept unul din cei mai mari țambaliști ai lumii, artistul care a cântat cu mai toate numele mari ale muzicii folclorice, de petrecere și lăutărești autentice (amintim Gică Petrescu, Ion Albeșteanu, Romica Puceanu, Nicu Gigantu’, Radu Simion ori Dumitru Fărcaș), a părăsit România la sfârșitul anilor ’80, după un turneu cu Ion Lăceanu. S-a stabilit în Chicago, Statele Unite ale Americii unde locuiește și astăzi.

Nicolae Feraru își va lansa memoriile la București! După ce TVR-ul l-a exclus din programele muzicale în anii ’80 pe motive ”de culoare”, Nicolae Feraru, care reprezentase folclorul românesc în zeci de țări, a luat-o de la 0 peste ocean, îngropând popularitatea. A schimbat scena cu munca fizică într-o țară străină, dar unde nu a fost niciodată judecat pe criterii de rasă și culoare.

Muzica l-a făcut să comunice cel mai bine. A acompaniant bulgari, sârbi, americani, a dus țambalul la nunți dar și la vestite festivaluri de jazz. Conștiinciozitatea sa profesională a fost răsplătită cu cea mai mare distincție oferită de statul american pentru promovarea artelor populare. Bonus o scrisoare semnată personal Barack Obama și 25.000 de dolari. Cu țambalul său i-a cântat lui Obama, Bill Clinton, George Bush sr., congresmanilor, dar și publicului american ca invitat la unul dintre cele mai mare festival world music de peste ocean, World Music Festival Chicago.

„Prima iubire, țambalul”, memorii de Nicolae Feraru!

Pe 28 noiembrie, la Librăria Mihai Eminescu de lângă Universitate, Nicolae Feraru își va lansa biografia și va susține și un microrecital.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.