Nicolas Sarkozy şi Gordon Brown fac front comun în lupta împotriva crizei financiare

Pregătirile pentru summit-ul european, prevăzut pe 7 noiembire, la Bruxelles, dar şi pentru cel de la Washington, pe 15 noiembrie, sunt în toi. Nicolas Sarkozy şi Gordon Brown s-au întâlnit astăzi la Versailles pentru a pregăti agenda de lucru şi pentru a puncta principalele probleme care vor fi aduse în discuţie la Bruxelles.

„Prioritatea noastră este să împiedicăm răspândirea crizei, în Europa de Est,” au declarat la unison cei doi lideri. Nicolas Sarkozy, care asigură preşedinţia Uniunii Europene, a precizat că-şi doreşte ca Fondul Monetar Internaţional să găseasca resursele necesare pentru a susţine cât mai multe state afectate de criză.

Liderul de la Paris a spus va propune la summit-ul de la Bruxelles ca şi Uniunea Europeană să pună la bătaie 12 miliarde de euro, poate chiar 20 de milioane, pentru a susţine ţările aflate în recesiune. Înainte de vizita în Franţa, Brown a sugerat că şi China şi ţările producătoare de petrol din Golf, care dispun de rezerve importante, să contribuie la creşterea substanţială a resurselor financiare ale Fondului Monetar Internaţional, pentru a veni în ajutor statelor afectate de criză.

Brown a precizat că a vorbit despre aceste propuneri cu directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, dar şi cu Angela Merkel, cu care se va întâlni joi la Londra. Premierul britanic speră ca rezervele Fondului Monetar Internaţional, care numără în total 250 de miliarde de dolari, să-şi mărească potenţialul, şi nu este exclusă nici contribuţia Marii Britanii.

De asemenea, oficialii europeni sunt îngrijoraţi de situaţia Ungariei. Comisia Europeană anunţa pe 13 octombrie că este pregătită să ajute financiar Ungaria, care i-a cerut ajutorul FMI-ului. Ungaria este, de altfel, singura ţară din Uniune care a cerut sprijin Bruxelles-ului şi Fondului Monetar Internaţional. La est însă, se adună tot mai mulţi nori negri. Ucraina, care nu este menbru al Uniunii Europene, se află şi ea în negocieri cu instituţia de la Washington, pentru un împrumut de 16,5 miliarde de dolari.

Citeşte mai mult despre criza financiară internaţională pe www.lumeaincriza.ro

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed