Noi rezerve de uraniu descoperite în România

0

România este singura ţară din Europa şi printre puţinele din lume care deţin rezerve de uraniu. Zăcământul de la Suceava, singurul din care se exploatează uraniu în prezent este însă pe sfârşite, după cum se arată în strategia energetică a ţării. Problema este cu atât importantă cu cât cele două reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă se plasează pe locul trei în rândul producătorilor de energie din ţară. Statul intenţionează să construiască alte două reactoare de aceeaşi capacitate, aşa că necesarul de uraniu se va dubla odată cu punerea în funcţiune a Unităţilor 3 şi 4.

 

Autorităţile au găsit, însă, soluţia salvatoare: România a descoperit rezerve de uraniu în Carpaţii Orientali. Acestea ne-ar scăpa de eventualele importuri de uraniu. Exploatarea noilor zăcăminte interne ne va costa însă peste 200 de milioane de euro. Dar rezerva de uraniu va asigura combustibilul pentru centrala nucleară de la Cernavodă pentru următorii 20 de ani.

 

„La sfârşitul anului trecut, noi în comisia interministerială am prezentat şi s-a şi avizat o investiţie amplă de mare importanţă pt strategia energetică a Romaniei, respectiv punerea în exploatare a zăcământului din Carpaţii Orientali, respectiv zăcământul de la Tulgheş şi construirea a două fabrici de procesare, una de preparare şi cealalta de rafinare” decară Ioan Moraru, director general, Compania Naţională a Uraniului

 

Studiul de fezabilitate a fost deja finalizat, iar proiectul ar putea fi finalizat până în anul 2015. În cazul în care noua exploatare de uraniu nu va operaţională nici până la acea dată şi dacă resursele se epuizează, administratorii centralei de la Cernavodă, compania de stat Nuclearelectrica, iau în calcul două variante.

 

„Exista două posibilităţi. Prima ar fi să se importe pulberea de uraniu, care după aceea să fie procesată la CNU şi CNU să ne dea să facem elementele de combustibil la FCN Piteşti sau să cumpărăm direct, foarte puţin probabil, combustibil gata făcut. (…) La Cernavodă noi avem un stoc de combustibil pentru o perioadă de 4-6 luni, noi mentinem stocul asta în permanenţă pentru situaţii neprevăzute şi restul îl luăm de la fabrica de la Piteşti” adaugă Dumitru Dima, director general, Nuclearelectrica.

 

Uraniul este însă o materie primă rară şi extrem de scumpă. În cazul în care vom ajunge să importăm uraniu, şeful Nuclearelectrica spune că acest lucru nu s-ar reflecta în mod sesizabil în preţul final la energia electrică. Ponderea combustibilului în preţul final al energiei este de doar 20% , iar Nuclearelectrica, administratorul centralei de la Cernavodă, este unul dintre producătorii de energie ieftină din România.