Nokia, Automobile Craiova şi serviciul 112 – Neatenţia autorităţilor române ne duce la Bruxelles

0

Procedurile de licitaţii pentru atribuirea contractului de localizare a apelurilor de urgenţă efectuate de pe telefoane mobile la numărul 112 au fost deja începute. Potrivit oficialilor, ofertele vor fi deschise la 4 iunie, când expiră termenul impus de Comisia Europeană. Deşi lucrurile par să meargă, România ar fi putut să evite decizia Bruxelles-ului privind procedura de infringement. „Dacă ordonanţa de urgenţă publicată în Monitorul Oficial cu puţin timp înainte de Consiliul Comisarilor ar fi fost publicată înainte, poate această procedură nu ar mai fi fost iniţiată”, spune Ciocănea.

Bruxelles-ul ne caută nod în papură şi în cazul Nokia. Deşi nu a fost începută nicio investigaţie oficială, confuziile încă planează. „Autorităţile locale s-au descurcat bine, dar nu au comunicat cum trebuie. Acolo se vorbeşte de un parc industrial care nu a fost autorizat”, mai spune şeful DAE.

„Scăpările” în relaţia cu Bruxelles-ul au fost vizibile mai ales în cazul Automobile Craiova. Bucureştiul „a uitat” de obligaţiile sale ca nou stat membru al Uniunii europene şi nu a notificat la timp Comisia în privatizarea uzinei de la Craiova. Răspunsul a fost promt: România, bună de plata a 27 de milioane de euro. „În momentul acesta cazul este închios din punct de vedre al Comisie-Guvernul României”, a declrata Ciocănea.

Potrivit şefului DAE, calendarul de plată al datoriilor a fost deja finalizat. El urmează a fi făcut public de către AVAS.