Nokia Siemens Networks: România pierde anual peste un miliard euro din cauza furturilor de energie

0

„Pierderile non-tehnice de energie sunt un fenomen răspândit. În fiecare an, România pierde între 1 şi 1,4 miliarde euro din cauza furturilor de electricitate. În prezent, 1,6 miliarde de oameni la nivel global nu au acces la reţelele de electricitate (în afara reţelei). Alţi un miliard oameni nu au acces la reţele electrice de slabă calitate”, a declarat Dragoş Chivu.

Potrivit acestuia, energia reprezintă un procent semnificativ din costurile operaţionale ale unui furnizor de servicii de comunicaţii. „Pe pieţele mature, energia reprezintă până la 10% din cheltuielile operaţionale cu reţeaua ale operatorilor, în timp ce, pe pieţele în curs de dezvoltare, procentul variază între 15 şi 30%”, a menţionat directorul de ţară al Nokia Siemens Networks.

Totodată, în opinia lui Chivu, consumul de energie al furnizorilor de servicii de telecomunicaţii creşte, mai ales odată cu extinderea reţelelor în zone în care nu există sisteme de electricitate sau unde calitatea reţelelor electrice nu este suficient de bună, aşa cum se întâmplă în multe zone din România.

„Potrivit cercetătorilor independenţi, aproximativ 86% din consumul de energie al unui operator de telecomunicaţii mobile provine din reţeaua radio, astfel ne concentrăm pe soluţii pentru staţiile de bază care contribuie la reducerea acestui nivel de consum”, afirmă Dragoş Chivu.

Oficialul Nokia Siemens Networks mai spune că furnizorii de servicii de telecomunicaţii din România, asemenea celor din industria de profil din întreaga lume, încearcă să găsească noi modalităţi de a-şi reduce costurile operaţionale. „Prin urmare, aceştia devin tot mai conştienţi de faptul că îmbunătăţirea eficienţei energetice a reţelelor poate stimula competitivitatea şi profitabilitatea”, a precizat Chivu.

De asemenea, acesta spune că amprenta proprie a sectorului Tehnologiilor Informaţiei şi Comunicaţiilor (ICT) este în prezent de 2% din emisiile globale şi aproape se va dubla până în 2020. ICT şi-ar putea reduce însă amprenta de dioxid de carbon de până la cinci ori.

Nokia Siemens Networks este lider mondial în furnizarea de servicii de telecomunicaţii. Compania oferă un portofoliu complet de tehnologie de reţele mobile, fixe şi mixte, precum şi servicii profesionale care includ consultanţă şi integrarea sistemelor, implementare, mentenanţă şi administrare. Este una dintre cele mai mari companii de hardware, software şi servicii profesionale pentru telecomunicaţii din lume. Compania îşi desfăşoară activitatea în 150 de ţări şi îşi are sediul la Espoo, în Finlanda.