Norvegia acordă României fonduri nerambursabile de aproape 100 de milioane de euro

0

Procesul de evaluare şi aprobare a aplicaţiilor depuse în vederea finanţării s-a încheiat la 30 aprilie 2009, iar cele 70 de proiecte selectate pentru finanţare au fost anunţate joi de Ambasada Norvegiei la Bucureşti şi de compania de stat Innovation Norway, împreună cu Ministerul Finanţelor Publice din România.

“Acum, odată finalizată etapa de selecţie a proiectelor, suntem nerăbdători să vedem cum prind viaţă aceste proiecte, cum vor fi implementate. Aşteptăm ca proiectele aprobate să genereze rezultate concrete, tangibile, în beneficiul comunităţilor locale din România, rezultate obţinute în baza unor parteneriate strânse cu entităţi din Norvegia”, a declarat Anne Lise Rognlidalen, consilier comercial al Ambasadei norvegiene.

Fondurile sunt alocate prin intermediul a două programe, Mecanismul Financiar SEE (Granturile din Spaţiul Economic European) şi Programul Norvegian de Cooperare (Granturile norvegiene). Astfel, cele trei state din Spaţiul Economic European care nu fac parte din UE, respectiv Norvegia, Liechteinstein şi Islanda, alocă României asistenţă financiară nerambursabilă pentru finanţarea de proiecte în sectoare-cheie pentru dezvoltarea socială şi economică a ţării, cum ar fi mediu, eficienţă energetică, producţie durabilă, sănătate, protecţia copilului, conservarea patrimoniului cultural şi dezvoltarea resurselor umane.

„O viitoare rundă de finanţare va fi lansată pentru o nouă perioada de cinci ani, respectiv 2009- 2013.
În prezent, se deruleaza negocieri între Norvegia, Lichtenstein, Islanda si Uniunea Europeană, iar o decizie finală este aşteptată în toamna acestui an. Aspecte care încă fac obiectul negocierilor sunt suma totală a noii runde de finanţare, sectoarele prioritare şi tipul de mecanism financiar. Este cert însa faptul ca în rândul sectoarelor prioritare se vor înscrie capturarea şi stocarea carbonului, reducerea emisiilor de CO2 şi aspecte legate de schimbările climatice.”, a declarat ambasadorul norvegian Øystein Hovdkinn.

În cadrul Programului Norvegian de Cooperare pentru România, finanţat de Norvegia, au fost aprobate, în această primă rundă de finanţare (2007-2009), 30 de proiecte bilaterale. Programul a fost iniţiat ca parte a Acordului de Extindere a Spaţiului Economic European, în scopul sprijinirii creşterii economice şi dezvoltării sustenabile şi a consolidării relaţiilor bilaterale dintre România şi Norvegia. Valoarea totală a fondurilor din acest program se ridică la 48 de milioane de euro.

Fondurile sunt alocate pentru trei tipuri de proiecte: sprijin pentru deplasări, sprijin pentru pregătirea de proiecte şi proiecte individuale – primele două categorii reprezentând etape pregătitoare pentru cea de-a treia categorie, a proiectelor individuale mai ample. Cele patru domenii prioritare cuprinse în program sunt mediu, eficienţă energetică, producţie sustenabilă şi sănătate. Programul are drept criteriu de elegibilitate dezvoltarea unui parteneriat între entităţi din Norvegia şi entităţi din România.

De la lansarea oficiala a programului, în noiembrie 2007, si până la sfârşitul perioadei de depunere a cererilor de înscriere, 31 decembrie 2008, au fost primite 182 de dosare: 13 pentru finanţare deplasări, 98 pentru facilitatea de pregătire a proiectelor şi 71 pentru proiecte individuale. Valoarea totală a proiectelor propuse pentru finanţare a fost de 141.698.499 de euro, de aproape trei ori valoarea totală a granturilor disponibile în cadrul programului. Cea mai mare parte a granturilor a fost alocată proiectelor individuale. Termenul limită pentru implementarea tuturor proiectelor aprobate este 30 aprilie 2011.

Programul de Cooperare Norvegian este administrat în România de către compania de stat Innovation Norway, având drept Punct Naţional de Contact în România Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.

În cadrul celui de-al doilea program, Mecanismul Financiar SEE, au fost aprobate 40 de proiecte individuale pentru finanţare nerambursabila în valoare de 50,5 milioane de euro, din care 47,5 milioane de euro reprezinta contribuţia Norvegiei. Din totalul de 40 de proiecte aprobate, 10 sunt proiecte pe sectorul de mediu, şase proiecte pe sectorul de patrimoniu cultural, 13 proiecte în domeniul resurselor umane şi al dezvoltării capacităţii administrative şi 11 proiecte pe sectorul de sănătate şi protecţia copilului.

De asemenea, în cadrul Mecanismul Financiar SEE, exista înca două tipuri de programe de granturi: Fondul pentru ONG-uri (cu un buget total de 5 milioane de euro) şi Fondul pentru burse (cu un buget total de 1,1 milioane de euro). În cadrul Fondului ONG, 46 de proiecte au fost aprobate în prima rundă de finanţare, în valoare totala de 1.758.182 de Euro. Cea de-a doua rundă de finanţare a Fondului ONG a fost lansată la 22 aprilie 2009 şi are ca termen limită data de 10 iunie 2009. În ceea ce priveşte Fondul pentru burse, lansarea oficială a acestuia a avut loc la data de 12 martie 2009.

Acordul de includere a României în Spatiul Economic European (SEE) a fost semnat în iulie 2007. Prin Acordul SEE, trei ţări care nu sunt membre ale Uniunii Europene -Norvegia, Islanda şi Liechtenstein -participă la Piaţa Internă Comună. Mecanismul Financiar SEE şi Programul Norvegian de Cooperare sunt concepute pentru a susţine coeziunea economică şi socială în Europa prin creştere economică şi dezvoltare durabilă.