Noua forță a Europei! Germania nu mai este cea mai mare putere economică din Occident. Cine i-a luat locul

O nouă forță conduce Europa din punct de vedere economic. A înlocuit Germania, iar acum nu se poate plânge deloc.

Germania a fost multă vreme principalul motor economic al Europei, dar acesta s-a gripat, iar țara ajunge în zona nisipurilor mișcătoare ale recesiunii. Din spate a venit puternic Franța, care a detronat Germania și este cea mai mare economie a Europei.

În timp ce Germania se confruntă cu serioase dificultăți economice, iar economia se află în recesiune, Franța a crescut spectaculos.

Agenția de statistică Insee a anunțat, vineri, că, impulsionat de o creștere a exporturilor, PIB-ul Franței a crescut cu 0,5% între aprilie și iunie, după ce a crescut cu 0,1% în primele trei luni ale anului Economiștii chestionați de Bloomberg au estimat o expansiune de 0,1%, informează Adevărul.

Prețurile de consum au crescut, între timp, cu 5% față de acum un an în iulie – cel mai scăzut nivel de când invazia Rusiei în Ucraina a declanșat o criză energetică în Europa.

În Franța, ministrul de Finanțe Bruno Le Maire a descris performanța economiei drept „remarcabilă”, afirmând prognoza guvernului pentru o expansiune de 1% în 2023.

„Pentru prima dată, creșterea este determinată de exporturi și de investițiile în afaceri mult mai mult decât de cheltuielile de consum”, a spus el la radioul francez.

Datele au arătat că vânzările în străinătate au fost stimulate de livrarea unei nave de croazieră. De asemenea, ei au dezvăluit o scădere a cheltuielilor de consum cu 0,4%, deoarece inflația, deși rămâne în urmă în cea mai mare parte a regiunii, este cu mult peste ținta de 2% a BCE.

La ce se așteaptă economiștii

„Perspectivele economice pe termen scurt pentru zona euro s-au deteriorat în mare parte din cauza cererii interne mai slabe”, a declarat Lagarde joi, după ce ratele dobânzilor au fost ridicate pentru a noua oară din iulie anul trecut. „În timp, scăderea inflației, creșterea veniturilor și îmbunătățirea condițiilor de aprovizionare ar trebui să susțină redresarea.”, a spus ea.

Datele privind inflația din Franța sunt de așteptat să arate o mică încetinire în această lună, la 5,1%.Pe măsură ce inflația la alimente crește, consumatorii francezi au încercat să reducă costurile, vânzările de bunuri de marcă proprie la Carrefour SA crescând de două ori mai repede decât mărcile naționale.

„Suntem încă în acest mediu inflaționist cu tranzacționare în scădere, cu presiune asupra volumului, cu accelerări ale mărcii private și cu toate comportamentele noi ale clientului pe care le-am observat în ultimul an”, a declarat directorul executiv Alexandre Bompard, miercuri, cu ocazia prezentării datelor financiare ale Carrefour.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed