x


  • EUR
    4.8567
    USD
    4.0900
string(11) "actualitate"

Noua regulă impusă de Guvern ar putea fi o problemă majoră de sănătate. Medicii trag semnalul de alarmă

Odată cu redeschiderea sălilor de fitness din țară, abonații s-au trezit cu o nouă regulă, mai exact, interzicerea consumului de apă în incita spațiului.

Autor: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 15.06.2020, 18:34

Mai exact, persoanele care merg la sală nu vor avea posibilitatea de a face duş, după terminarea antrenamentului și nu vor avea acces la apă în timpul programului sportiv. 

În acest context, „Adevărul“ a contactat doi medici, cu specializări în nutriţie, pentru a afla punctul lor de vedere legat de faptul că oamenilor li s-au confiscat sticlele de apă.

„Din punct de vedere medical, lipsa hidratării în timpul efortului poate avea efecte de la uşoare la foarte serioase. Apa din organism este eliminată prin transpiraţie în timpul efortului astfel încât corpul să-şi menţină temperatura optimă, în jurul valorii de 37 de grade Celsius. Dacă apa din organism este eliminată fără a fi înlocuită, va scădea tensiunea arterială, iar creierul va fi mult mai prost oxigenat. De aici apar simptome precum dureri de cap, ameţeli, stare de slăbiciune generală sau chiar stare de lipotimie (leşin în termeni populari), ceea ce nu este deoc în regulă, ţinând cont că poţi să cazi şi să te loveşti destul de grav. Alte simptome ale deshidratării mai pot fi respiraţia dificilă sau crampe musculare.

Practic, la orice efort care trece de 30 de minute, din punct de vedere medical, hidratarea este obligatorie, cu aproximativ 100-150 ml la fiecare 10-15 minute de efort. Este evident că măsura nu a fost gândită din punct de vedere medical, cu atât mai mult cu cât consumul de apă în timpul efortului nu poate creşte sub nicio formă riscul transmiterii noului coronavirus“, ne-a spus dr. Mircea Purcaru, medic Specialist Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

„Să interzici hidratarea în spaţiile închise, cum ar fi în interiorul sălilor, e o măsură negândităt! N-are niciun sens. Chiar şi înainte de pandemie, fiecare îşi folosea la sală propria sticlă de apă. E o chestie de bun simţ, fiindcă, dacă bei din sticla altuia, rişti să iei nu doar coronavirus, ci şi herpes sau hepatită. Altfel, hidratarea în timpul efortului e absolut necesară! Deshidratarea e un stres mare pentru organism. Şi poate cauza fel şi fel de probleme, care încep de la dureri de cap, lipsa de concentrare şi scăderea nivelului de performanţă sportivă. Iar dacă prin deshidratare pierzi peste 5% din greutatea corpului, atunci se poate ajunge şi la colaps“, ne-a explicat dr. Şerban Damian, specialist în nutriţie sportivă.