„Nu spun adio creditului in valuta!”

O tendinţă majoră care va marca evoluţia sectorului bancar în ur­mătorii ani este creşterea impor­tan­ţei finanţării locale a subsidiarelor băncilor străi­ne, reorientarea spre piaţa internă urmând să fie înso­ţită de o importanţă mai mare a credi­tării în lei şi re­ducerea dezechilibrului masiv între creditarea în lei şi cea în valută, consideră Mugur Isă­rescu, guvernatorul BNR.

 

Valuta a făcut până acum legea pe partea de creditare în principal datorită dobânzilor mai mici şi stabi­lităţii cursului. În acest an, după multă vreme, ponderea creditului în valută a ajuns să coboare, sub 60%, iar Isărescu estimează că va coborî chiar şi sub 50%.

 

Creditarea a înregistrat un declin prelungit în ultimii ani de criză. În timp ce împrumuturile în lei au dat în acest an semne de redresare, cele în valută şi-au continuat scăderea. „Nu spun adio creditului în valută! Cred că suntem la capătul unui drum în care creditul în valută era dominant. Spun adio unui de­zechilibru masiv între creditarea în moneda locală şi cea în valută!“, a spus ieri Isărescu la conferinţa The Econo­mist „The EU-Southeast Europe Summit – On the road to stability and growth“.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed