Numărul de executări silite efective va fi în scădere în 2009

Debitorii care nu-şi mai pot plăti ratele la bănci, şi care nu pot achita creditul nici măcar în urma executării silite … pot fi în continuare urmăriţi de către bancă până la recuperarea integrală a împrumutului.

"Banca sau creditorul caruia i se datoreaza banii, dacaă constată că aceea creanţă pe care o are de încasat nu se acoperă prin executarea silită a garanţiei, este îndreptăţit să urmărească toate bunurile mobile sau imobile care se regăsesc în patrimoniul debitorului precum şi orice venituri pe care acesta le realizează, fie din activitatea salarială, fie din alte surse", a declarat Iulian Urban, fondatorul Urban şi Asociaţii.

Chiar dacă această clauză nu este prevăzută în contract, ea derivă din prevederile legale.

"Nu trebuie sa fie prevazută neapărat în contract pentru că avem celelalte legi generale care spun că respectivul creditor are posibilitatea de a urmări o creanţă pînă la concurenţa debitului penalităţilor şi a celorlalte cheltuieli pe care le datoreaza creditorul", a mai adăugat Iulian Urban.

Băncile nu sunt însă interesate să ajungă la executare silită, preferând negocierea cu clienţii aflaţi într-o astfel de situaţie.

"Întotdeauna în situaţii de criza banca nu se aruncă să înceapă procedurile de executare silită împotriva debitorului datorită situaţiei de pe piaţa imobiliară. Întotdeauna pe timpul crizei banca preferă să negocieze", precizează fondatorul Urban şi Asociaţii.

În concluzie, chiar dacă numărul dosarelor de executare silită va creşte, numărul executărilor efective va fi în scădere, mai spune Iulian Urban.

"În acest an este posibil sa asistăm la o usoara crestere a numarului de dosare de executare silita deschise de banci, dar numarul de executari silite finalizate cu succes, acestea vor scadea dramatic", a încheiat Iulian Urban.
 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed