Alegeri 2024. Mircea Geoană: Nu avem altă soluţie decât o abordare radicală a schimbării

O abordare radicală a schimbării

Mircea Geoană a vorbit, într-un discurs susţinut la Timişoara, despre viitorul României, al tinerilor şi despre proiectul politic România. ”Nu avem altă soluţie, decât o abordare radicală a schimbării”, a spus Geoană.

”Univeristatea de Medicină şi Farmacie Timişoara reprezintă avanpostul vestic al şcolii superoare româneşti, cel mai apropiat spaţiu academic de occident (…) O universitate este o fabrică a viitorului. De aici şi de  aceea se cuvine cel mai mult să vorbim despre viitor. Uneori viitorul ne sperie, alteori ne dă speranţă, el este raţiunea de a fi a generaţiilor care vin una după alta, fiecare cu viitorul ei. Dar ne place sau nu, când vorbim depsre viitor în România avem de-a face, din păcate, cu o cultură a  dezamăgirii. E atâta viitor irosit în aceşti ani de confuzii şi stagnare, cât singura certitudine a societăţii româneşti în prea multe locuri ale naţiunii române a rămas eşecul. Astăzi România a ajuns să depindă sufleteşte de un viitor pe care nu ştie cum să şi-l imagineze.Asistăm la naşterea unei noi lumi, geopolitic, tehnologic, societal. Trăim o eră revoluţionară, fără îndoială, cea mai transformatoare şi  complexă din întreaga istorie a  umanităţii. Ca nicicând altcândva în istorie, omenirea se află simultan pe mai multe trasee de coliziune, între liberalism şi autolitarism, ceea ce noi numim competiţia între marile puteri şi de modele alternative de organizare a societăţii”, a declarat Mircea Geoană, sâmbătă, la Timişoara.

Secretarul general adjunct al NATO spune că în România elita politică este rămasă în urmă, în faţa schimbărilor din societate.

”Viitorul pe care îl văd eu şi în care cred este acela în care România transformă în prosperitate şi dezvoltare relevanţa noastră strategică excepţională, propunându-şi să devină o adevărată putere politică, economică, militară şi ştinţifică multiregională. Nu avem altă soluţie, decât decât o abordare radicală a schimbării.  Ştiu că este greu şi că o astfel de ambiţie provoacă nelinişte, anxietate şi chiar frică. Dar trebuie să fim oneşti cu românii şi româncele. A continua ca acum ne va duce, mai devreme sau mai târziu, în prăpastie. În alte momente de cumpănă în agitata noastră istorie, naţiunea română a ştiut să aibă curajul transformării şi instinctul supravieţuirii. În lupta între trecut şi viitor, trebuie să alegem hotărât viitorul. Dar care viitor? Pentru că România are la dispoziţie trei tipuri de viitor. Cel mai la îndemână este viitorul imediat. E viitorul pe care românii îl trăiesc zi de zi, un viitor al resemnării, format din sărăcie, criză economică, tarife mari la energie, datorii, preţuri, taxe în creştere, frică de război. E viitorul fără spitale, viitorul cu şcoala în declin şi cu bătrâni uitaţi la periferia societăţii.  Acest viitor e, de fapt, un prezent în derulare, şi presupune păstrarea configuraţiei de putere de azi. E clădit pe teamă de schimbare, pe frici induse, pe capacitatea de a uită a populaţiei. Acest viitor imediat e drama pe care o trăieşte naţiunea română de trei decenii”, a afirmat Geoană.

Clasa politică, susține Mircea Geoană, ar trebui schimbată în România.

”România are nevoie să-şi schimbe clişeele politice, să se lepede de moliciunea liderilor confecţionaţi din combinaţii şi mediocritate, să se smulgă din pasivitate şi obedienţă, să transforme aşteptarea zadarnică în acţiune inteligentă, coordonată, promptă şi valoroasă. Are nevoie să-şi redescopere instinctele de naţiune, de stat şi de putere europeană. Are nevoie de voinţă politică, de claritate, de viziune şi de putere intelectuală. Are nevoie de bani, de lideri capabili să-i aducă, de companii capabile să-i producă. (…)România se poate şi trebuie să se angajeze imediat într-o cursă a competenţei şi a nerăbdării, într-un sprint politic curajos care să organizeze priorităţile după criterii naţionale, nu după interese de partid. Dezvoltarea sustenabilă înseamnă maraton, înseamnă planificare, anduranţă şi consecvenţă, dar impulsul, startul, explozia de început sunt cele care impun direcţia şi ritmul. România nu mai are timp de irosit. Nu mai are nevoie de băltire, de combinaţii politice care îşi conservă privilegiile, de o stabilitate care înseamnă, de fapt, stagnare, de lideri slabi, cu şcoala în pioneze, incapabili să înţeleagă, să vină cu soluţii, să organizeze gândirea strategică, să producă idei”, a mai afirmat Mircea Geoană.

Secretarul General al NATO, Mircea Geoană a primit sâmbătă, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmace ”Victor Babeş” din Timişoara.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed