Obligați să accepte plata cu cardul. Legea care revoluționează retailul românesc

obligați să accepte plata cu cardul

O adevărată revoluție în retailul românesc ar trebui să înceapă mâine, 16 iunie. Începând de duminică, toți comercianții din România sunt obligați să accepte plata cu cardul.

Legea 406/2023, care reglementează utilizarea cardurilor bancare și plata cu cardul la comercianți, prevede obligativitatea tuturor comercianților să accepte plata cu cardul. Această măsură vine ca parte a eforturilor de modernizare și de facilitare a tranzacțiilor economice în țară, dar și ca parte din lupta împotriva evaziunii fiscale.

Legea stipulează că toate persoanele fizice sau juridice prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerțului sunt obligate să implementeze și să accepte cel puțin un instrument de plată fără numerar. Aceasta înseamnă că nu doar societățile comerciale, ci și persoanele fizice autorizate (PFA) și întreprinderile individuale sau familiale (II sau IF) trebuie să se conformeze noilor reglementări.

Nu este clar ce se va întâmpla de mâine în piețele din România. Teoretic, comercianții trebuie să accepte plata cu cardul. Practic, extrem de puțini dintre aceștia au POS-uri.

Pe lângă obligativitatea acceptării plăților cu cardul, comercianții au acum posibilitatea de a oferi servicii de avans în numerar la terminalele de plată. Astfel, ei pot acorda clienților avansuri în numerar de până la 500 de lei. Această măsură este menită să ofere mai multă flexibilitate financiară atât pentru comercianți, cât și pentru consumatori.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed