O acţiune de salvare bancară dezastruoasă pune în pericol guvernul Italiei

0

Nota de plată pentru cele patru bănci salvate nu depăşeşte 3,6 mld. euro, o su­mă modestă în comparaţie cu activele marilor bănci. Însă sănatatea lor finan­ciară a fost distrusă de creditele toxice acu­mulate în patru ani de criză eco­nomică.

Pentru Roma, problema era că aceste instituţii sunt două case de economii – Ferrare şi Chieti – şi două bănci locale – Etrurie şi Marches. Aceste instituţii gestionau economiile multora dintre cetăţenii regiunilor respective. Or, pe 1 ianuarie intră în vigoare directiva europeană de rezoluţie bancară. Potrivit acesteia, deponenţii pot fi puşi la plată în caz de criză bancară. Directiva face parte din principiile  noii uniuni bancare euro­pene care caută, înainte de toate, să protejeze banii contribuabililor, dar în detrimentul deponentţilor.

Pentru guvernul italian, pedepsirea financiară a deponenţilor ar fi fost o catastrofă politică. Pentru a evita aceasta, guvernul condus de pre­mierul Matteo Renzi a ales o acţiune de salvare directă care pune o parte din povara plăţii în spatele acţionarilor şi creditorilor acestor bănci şi case de economii. Pariul s-a dovedit dezastruos.

 

mai multe, AICI