Guvernul Privat: O amnistie fiscală ar aduce bani la buget

0

"Este vorba despre o campanie pe care Guvernul ar putea să o declanşeze pentru a repatria sumele plecate din România în ultmii 20 de ani şi pentru care nu s-au plătit niciun fel de taxe”, a declarat Schwartz. Consultantul a propus deja această idee în cadrul proiectului Guvernul Privat, realizat de Business Standard. Săptămâna trecută, Italia a anunţat o perioadă de “graţie fiscală”, despre care mulţi analişti spun că ar putea fi un succes.

"Termenii amnistiei italiene sunt mult mai favorabili plătitorului de taxe decât cei acordaţi în alte ţări”, precizează Nicolas Pictet, managing partner în cadrul Pictet&Cie, o bancă specializată în servicii de tip private banking ce deţine patru unităţi în Peninsulă.

Timp de şapte luni, italienii care au de declarat active aflate în afara Italiei au posibilitatea de a le declara, plătind taxele aferente, dobânzile pentru întârzieri şi o penalizare de 5% din totalul declarat. Plata se face prin intermediul companiilor financiare care vor efectua plăţile cu titlu anonim către fisc.

“Nu este propriu-zis o amnistie. Activele sunt declarate, sunt plătite nu doar taxele aferente şi dobânzile pentru întârzieri, ci şi penalităţi. În schimb, se pune problema renunţării la acuzaţiile de natură penală”, explică Schwartz.

Modelul italian presupune doi termeni: “repatriere” – pentru activele aflate în state dinafara spaţiului Uniunii Europene, şi “regularizare” – pentru activele aflate în statele UE. În cazul acestor proceduri, există însă riscul încălcării principiului liberei circulaţii a capitalurilor. “În cazul în care un activ se află pe teritoriul unui alt stat memebru al Uniunii Europene şi se cere repatrierea acestuia, principiul liberei circulaţii a capitalului este pus în discuţie”, mai notează Schwartz.

În Marea Britanie, Germania şi Franţa, spre deosebire de Italia, procedura de regularizare este administrată de instituţiile statului. Germania este singura ţară în care nu se plăteşte nicio penalizare pentru capitalul repatriat. În Marea Britanie, în 2007, prin această procedură au fost atrase la buget 400 milioane de lire sterline, cu un cost de 6,5 milioane de lire sterline.