O analiză din 8 noiembrie a Ministerului de Interne din Austria nu conține nicio mențiune cu privire la o mișcare semnificativă de migrație prin România

O investigație a publicației germane Der Spiegel arată că migrația a crescut vertiginos în Austria pe ruta Serbia – Ungara. Der Spiegel arată, citând studiile ale Ministerului de Interne de la Viena, că pentru cetățenii din Tunisia și India, ruta balcanică către Austria începe de obicei în Serbia.

”Nu există nicio mențiune cu privire la o mișcare semnificativă de migrație prin România. Asta se arată într-o analiză din 8 noiembrie 2022 elaborată în cadrul Ministerului de Interne austriac condus de Gerhard Karner”, scrie Der Spiegel.

Rezultatele „primelor anchete asupra cererilor de azil”, consultate de ziariștii Der Spiegel, arată că 93% dintre cetățenii indieni înregistrați în Austria au sosit în Europa prin Belgrad sau alt aeroport din Serbia. Mai puțin de 1% dintre nou-veniți au numit Bulgaria drept destinație de călătorie.

De asemenea, Serbia a înlesnit până de curând fluxul de nord-africani către Austria. Dintre imigranții din Magreb care au fost intervievați în Austria, până la 95% au declarat că „Serbia a fost prima țară din Europa”.

Din Serbia, cei mai mulți imigranți călătoresc apoi prin Ungaria către Austria. Autoritățile maghiare pur și simplu îi lasă să treacă, scrie Der Spiegel, care arată că de aceea Austria înregistrează 100.000 de cereri de azil, iar Ungaria mai puțin de 100.

Documentele Ministerului austriac de Interne, care au ajuns în posesia SPIEGEL, arată următoarea realitate înregistrată la mijlocul lunii iunie: Bulgaria și Croația s-au numărat printre principalele țări de tranzit, România doar marginal. Cifrele înregistrate ilustrează situația: astfel în România s-a înregistrat un minus de 49% în cazul imigranților ilegali prinși, în cazul Bulgariei o creștere uimitoare de 197%, iar în Croația o creștere cu 52% față de aceeași perioadă a anului trecut.

”O motivație suplimentară pentru veto-ul Vienei împotriva României și Bulgariei este aparent banală. Ea poate fi găsită în politica internă austriacă, mai exact în starea dezolantă a partidului conservator ÖVP (…) Pentru partidul cancelarului, alegerile trebuie salvate de omul care a condus anterior campanii de succes în Austria Inferioară: Gerhard Karner, ministrul de interne de astăzi. În acest scop, el și liderul său de partid, Nehammer, împrumută în mod evident din meșteșugul politic al lui Viktor Orbán. De ani de zile premierul Ungariei reușește să folosească problema migrației pentru a acoperi eșecurile și problemele interne și pentru a câștiga pe plan internațional aplauzele dreptei politice”, arată Der Spiegel.

Răspunzând unui întrebări adresate de SPIEGEL, Ministerul de Interne austriac explică: „Doar 40 %” (dintre imigranți – ntr.) au venit în Serbia cu avionul. Dar cam la fel de mulți imigranți ar fi ajuns acolo prin Bulgaria și România înainte de a se îndrepta spre Austria. Politica guvernului vienez nu ar reprezenta, așadar, o abordare unilaterală.

Autoritățile din mai multe țări sunt acuzate de respingerea ilegală a imigranților, iar astfel de practici brutale ar fi avut loc și la granița cu România. Dar Austria nu menționează astfel de încălcări flagrante ale drepturilor omului în justificarea refuzului de a permite României să devină membră a clubului Schengen.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed