Un român sapă după petrol în Mexic

Grup Servicii Petroliere, o companie specializată în furnizarea de echipamente şi servicii pentru industria petrolului, a câştigat un contract de foraj submarin cu Pemex, societatea de stat mexicană şi una dintre cele mai mari companii ale lumii.

“Nu e o lume chiar aşa de mare. Cei de la Pemex au auzit de noi de la un partener cu care am lucrat în trecut. Ne-au chemat la o licitaţie internaţională pe care am câştigat-o. Nu vă pot spune valoarea contractului pentru că partenerii noştri mexicani au impus nişte clauze de confidenţialitate foarte dure. Ce vă pot spune, însă, e că, de o lună, două platforme de-ale noastre, Atlas şi Orizont, forează în largul Golfului Mexic. Le-am dus acolo cu propriile noastre vase”, a declarat, pentru Money.ro, Radu Petrescu, purtătorul de cuvânt al companiei.

Începerea lucrărilor în Mexic survine, la scurt timp, după ce GSP a finalizat un contract de montare submarină a 160 de km de ţeavă de gaze cu un alt gigant planetar, concernul rus Gazprom.

Petroleos Mexicanos este societatea de stat mexicană. Potrivit CNN Money compania ocupă locul 49 în topul celor mai mari companii ale lumii cu venituri de 102 miliarde de dolari. După ce, timp de 13 ani a ocupat poziţia a treia între cele mai mari companii producătoare de petrol din lume, anul acesta Pemex a căzut pe poziţia a patra după ce a fost depăşită de compania de stat venezueleană Petroleos de Venezuela. Gigantul mexican produce circa 3 milioane de barili zilnic şi contribuie cu 30% în formarea bugetului Mexicului şi cu 10% în exporturile totale ale statului nord-american. În acelaşi timp Mexicul este a opta ţară din lume din punct de vedere al rezervelor de ţiţei în timp ce Venezuela este a doua fiind depăşită doar de Arabia Saudită.

GSP este parte a grupului Upetrom, controlat de omul de afaceri Gabriel Comănescu. Compania este liderul pieţei de servicii offshore pentru industria petrolului şi gazelor din regiunea Mării Negre. Grupul mamă, Upetrom, are 5.000 de angajaţi şi activităţi în forajul de uscat şi marin, producţia de echipamente destinate industriei petroliere dar şi în turism.

Sursa foto: moviejockey.com

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed