O metodă inedită dar foarte eficientă pentru testarea dozelor de medicamente

0

Un test de transpirație făcut la suprafața degetelor ar putea fi folosit pentru a verifica dacă pacienții cu tratament antipsihotic urmează indicațiile medicului, scrie New Atlas

În cazul unui tratament cu medicamente antipsihotice, este foarte importantă administarea unei doze corecte și respectarea indicațiilor terapeutului (de exemplu, ca pacientul să nu înceteze brusc să ia medicamentul). În prezent, sunt necesare analize de sânge pentru a detecta ce antipsihotice sunt administrate și în ce cantități, dar sunt invazive și dureroase pentru pacienți, iar unii dintre aceștia sunt oricum reticenți și la administrarea tratamentului. Luând în calcul aceste provocări, oamenii de știință de la Universitatea Surrey din Marea Britanie și-au concentrat studiile pe transpirația de pe vârfurile degetelor.

Studiile anterioare au arătat că unele medicamente pot fi detectate în probele de transpirație de pe vârfurile degetelor, probe care, spre deosebire de probele de sânge, pot fi stocate și transportate la temperatura camerei.

Pentru noul studiu, au fost recrutați 60 de pacienți care luau antipsihotice clozapină, quetiapină sau olanzapină, împreună cu 30 de persoane care nu luau astfel de medicamente. Atât înainte, cât și după ce s-a spălat pe mâini, fiecare persoană și-a apăsat vârful degetelor pe o bucată de hârtie poroasă timp de 30 de secunde. Transpirația care a fost absorbită de acea hârtie a fost ulterior analizată.

Concluzia a fost că toate medicamentele au putut fi detectate în probe. În cazul clozapinei, au fost echivalate medicamentele din transpirație cu cele măsurate în sânge prin teste convenționale. Cu cercetări suplimentare, același lucru ar putea fi valabil și pentru celelalte medicamente.

Dacă, anterior, spălarea mâinilor îngreuna colectarea probelor de transpirație pe degete, acest aspect important a fost depășit. În plus, testele efectuate au putut face diferența între medicamentele din transpirația utilizatorilor și reziduurile de droguri de pe vârful degetelor participanților din grupul de control care au manipulat capsule întregi sau zdrobite.

„Explorăm în prezent metode de cuantificare a nivelului de medicament dintr-o amprentă și timpul optim de prelevare a probelor”, a spus prof. Melanie Bailey, autorul corespondent al unei lucrări despre studiu.

Un astfel de test ar putea fi folosit și pentru a afla mai multe despre boala de care suferă un pacient. „Suntem, de asemenea, foarte interesați să vedem dacă amprentele pot fi folosite pentru a diagnostica boala – de exemplu din metaboliții care sunt depuși într-o probă de amprentă”. Lucrarea a fost publicată recent în revista Frontiers in Chemistry .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.