Oamenii mănâncă mai multă carne. De ce este acest lucru un pericol pentru planetă

Potrivit ultimului raport trimestrial Grantham Mayo Van Otterloo (OMG), citat de Business Insider, „clasa de mijloc tot mai mare din țările în dezvoltare, în special din China, contribuie la creșterea rapidă a consumului de carne”.

 

Este adevărat, pe de o parte, această veste este una bună, deoarece oamenii consumă mai multe proteine, un ingredient important pentru sănătatea și dezvoltarea organismului. În același timp, acest fenomen crește afacerile producătorilor de carne și ale agricultorilor.

 

Însă, într-o măsură mai mare vorbim despre o veste proastă pentru întreaga lume din două motive principale.

 

Primul motiv este că un consum crescut de hrană de origine animale înseamnă automat o presiune mai mare asupra resurselor mondiale de apă și energie. Spre deosebire de cultivarea plantelor, pentru creșterea animalelor este nevoie de mult mai multă apă, pământ și energie (sub formă de carbon și metan, două gaze care accentuează schimbările climatice).

 

Cel de-al doilea motiv pentru care creșterea consumului de carne este o veste proastă ține de faptul că țările bogate sunt responsabile pentru cea mai mare parte a acestei creșteri. Problema este că în țările bogate oamenii deja consumă prea multe proteine, mai multe decât are nevoie organismul lor.

 

Potrivit unui raport recent realizat de Bank of America și Merrill Lynch, țările dezvoltate precum SUA și Marea Britanie consumă deja de două ori mai multă carne comparativ cu media la nivel mondial. Mai mult, autorii raportului prognozează că această tendință va continua cel puțin până în anii 2020.

 

Iar în condițiile în care mai multe zone se confruntă cu mari probleme în aprovizionarea cu apă, presiunea va crește constant an de an.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed