Obama accelerează proiectele pentru crearea sau salvarea a 600.000 de locuri de muncă

0

„Va mai trece destul timp până când economia îşi va reveni, dar suntem pe calea cea bună”, a declarat Obama la trei zile după ce un raport al Departamentului Muncii a arătat o creştere a ratei şomajului la 9,4% în mai, deşi ritmul lunar al pierderii locurilor de muncă s-a temperat la 345.000.

Casa Albă a anunţat că Actul de Recuperare şi Reinvestiţii a ajutat la crearea sau salvarea a peste 150.000 de locuri de muncă în primele 100 de zile de când a fost semnat.

Proiectele anunţate luni includ servicii de sănătate extinse pentru aproximativ 300.000 de pacienţi, fonduri pentru 135.000 de locuri de muncă în educaţie, îmbunătăţirea a 90 de centre medicale pentru veterani şi angajarea sau menţinerea a 5.000 de slujbe în poliţie.

De asemenea, acestea includ şi aproximativ 2.300 de programe de construcţie şi reabilitare a 359 de unităţi militare.

„Din fericire, există semnale că lucrurile se schimbă”, a declarat David Axelrod, consilier al preşedintelui american, pentru CNN. „Chiar dacă va fi nevoie de timp ca statisticile de şomaj să se schimbe, ca tendinţa de creştere să se oprească şi să se întoarcă spre cealalată direcţie, avem senzaţia că lucrurile se mişcă”, a subliniat acesta.

Vicepreşedintele american Joe Biden, care va prezenta oficial luni preşedintelui Obama cele mai recente obiective de stimuli stabilite de administraţie, a spus că s-a construit o „bază solidă” în primele 100 de zile ale planului de revenire.

„Vrem să continuăm să dezvoltăm această bază şi să ne accelerăm eforturile, pentru a realiza chiar mai multe”, a spus Biden.

În primele trei luni după ce Congresul a aprobat planul de stimuli propus de Obama, guvernul a cheltuit circa 11% din fondurile de urgenţă, potrivit unui raport prezentat de Biden din 13 mai.

Administraţia a anunţat că va utiliza circa 70% din fonduri până la sfârşitul următorului an fiscal, sub nivelul de 75% prevăzut de oficiali în februarie.

Produsul intern brut al Statelor Unite a scăzut cu 5,7% în primul trimestru, în termeni anuali, conform noilor estimări publicate de Departamentul Comerţului.

Datele publicate în 29 aprilie arătaseră că produsul intern brut, ce evaluează totalitatea bunurilor şi serviciilor din Statele Unite, a scăzut cu o rată anuală de 6,1%, după o scădere cu 6,3% în trimestrul al patrulea.

Exporturile au scăzut cu 28,7%, marcând cel ami accentuat declin din 1971, după ce scăzuseră cu 23,6% în al patrulea trimestru.

Preşedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a spus recent că economia americană ar trebui să îşi revină până la finalul acestui an şi a avertizat că această redresare vafi graduală, iar şomajul riscă să rămână ridicat o anumită perioadă.