Obama lanseaza cel mai ambitios plan economic de dupa New Deal

0

Pachetul legislativ, adoptat in decurs de doar cateva saptamani de la trimiterea sa de catre Casa Alba in Congres, contine reduceri de taxe in valoare de 300 mld. dolari acordate persoanelor si companiilor, ajutor acordat statelor si categoriilor sociale afectate, in valoare de 250 miliarde dolari, si investitii in infrastructura, in valoare de 200 miliarde dolari.

Asa cum spera presedintele Barack Obama planul pe care administratia sa il sustine va duce la conservarea si la crearea a 3,5 milioane de locuri de munca. “Acest pas istoric nu va fi ultimul in incercarea noastra de a revitaliza economia americana. Este chiar primul. Problemele care ne-au adus in aceasta criza sunt adanci si extinse, iar raspunsul nostru trebuie sa fie pe masura”, a declarat Barack Obama, la finele saptamanii trecute, dupa ce a primit vestea aprobarii planului de catre Congres.

Trebuie precizat ca planul de relansare economica este doar unul dintre cei trei piloni pe care se bazeaza strategia anticriza a noii administratii democrate instalate la Casa Alba luna trecuta. Ceilalti doi piloni se refera, pe de o parte, la planul de sprijinire a sectorului bancar, TARP (Troubled Asset Relief Program), lansat sub predecesorul republican al lui Obama, in valoare de 700 miliarde dolari, si, pe de alta parte, la planul de sprijinire a sectorului imobiliar, ale carui elemente urmeaza inca a fi date publicitatii.

Analistii politici nu se pot abtine sa nu compare programul propus de Barack Obama cu masurile de redresare economica anuntate la mijlocul secolului trecut de catre Franklin Delano Roosevelt.

“Nici un presedinte nu va avea realizarile pe care le-a avut Roosevelt in primele 100 de zile ale mandatului sau. Trebuie, totusi, sa recunoastem ca Obama este pe aproape”, comenteaza Allan Lichtman, profesor de istorie politica la Universitatea din Washington.

Analistii economici, pe de alta parte, nu ezita totusi sa isi exprime indoiala in legatura cu succesul planului. Acestia subliniaza ca, in componenta lui principala, planul Obama mizeaza prea mult pe faptul ca cei opt dolari pe care americanii cu venituri reduse ii vor primi in plus pe saptamana, din reduceri de taxe, ii va determina pe acestia sa revina la comportamentul de consum pe care il aveau inainte de criza.

“Pentru ca economia se afla intr-o stare din ce in ce mai proasta, cred ca oamenii sunt si ei din ce in ce mai panicati, iar acest lucru nu ii va face sa consume mai mult, ci sa economiseasca mai mult”, este de parere Mark Zandi, economist-sef al Moondy’s Economy.com.